65-årige Cyril Ramaphosa har nyligen valts till Sydafrikas president.
65-årige Cyril Ramaphosa har nyligen valts till Sydafrikas president.

Fackföreningsman, miljardär – och president

Nelson Mandela beskrev honom som en av de mest begåvade politikerna i den nya generationen. Nu har Cyril Ramaphosa – fackföreningsmannen som blev miljardär – valts till Sydafrikas nye president.

ANNONS
|

Det är en förmögen man som på torsdagen valts till Jacob Zumas efterträdare på presidentposten i Sydafrika. När affärsmagasinet Forbes listade Afrikas rikaste personer 2015 hamnade Cyril Ramaphosa på 42:a plats, med tillgångar på motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så har det inte alltid varit. Ramaphosa föddes 1952 i kåkstaden Soweto väster om Johannesburg, ett centrum för kampen mot apartheid. På 1970-talet började han studera juridik och engagerade sig samtidigt i studentrörelsen, vilket ledde till att han greps 1974. Efter att ha suttit frihetsberövad elva månader släpptes Ramaphosa, slutförde sina studier och gav sig sedan in i fackföreningsrörelsen – ett av få sätt för svarta att protestera mot det rasistiska systemet.

ANNONS

Nyckelperson i demokratibygget

Gruvstrejkerna i slutet av 1980-talet, där Ramaphosa spelade en nyckelroll, skakade apartheidregimen i grunden. 1990 släpptes frihetshjälten Nelson Mandela ur fängelset efter 27 år, och Ramaphosas betydelse som ANC:s chefsförhandlare under den demokratiseringsprocess som tog vid åren därpå kan inte överskattas.

Tillsammans med Nationalistpartiets – som regerat under apartheid – representant Roelf Meyer förhandlades de pusselbitar fram som till slut ledde till att övergången till demokrati i Sydafrika blev förhållandevis fredlig. Ändå stod Sydafrika på randen till inbördeskrig några gånger under de skakiga åren innan de första demokratiska valen kunde hållas i april 1994.

Trots det fick Ramaphosa se sig besegrad av sin rival Thabo Mbeki under den kongress som senare samma år avgjorde vem som skulle bli ANC:s kronprins och på sikt efterträda Nelson Mandela. Cyril Ramaphosa stannade trots nederlaget en tid i politiken och han ledde senare den grupp som tog fram landets nya författning.

Men sedan gick han till näringslivet och väl där verkade han framgångsrikt inom olika bolag bland andra Anglo American och McDonalds. Det var under dessa år Cyril Ramaphosa blev en mycket förmögen person.

Kris efter gruvmassaker

2012 hamnade den nu nyvalde presidenten i en politisk kris, sedan sydafrikansk polis i orten Marikana skjutit ihjäl 34 strejkande arbetare i en gruva i tillhörande bolaget Lonmin, där Ramaphosa var styrelseledamot. Kort före massakern hade han krävt hårda tag mot de strejkande, som han anklagade för att bete sig som kriminella.

ANNONS

Två år senare, 2014, tillträdde Ramaphosa som vicepresident. Tiden vid den korruptionsanfrätte Zumas sida har varit en balansgång för den i dag 65-årige politikern, som å ena sidan varit lojal mot sin chef, å andra sidan försökt undvika att dras in i Zumas tvivelaktiga affärer.

Efter bara några veckor som ANC-ordförande har Ramaphosa varit med och tvingat bort Zuma från makten. Frågan är nu om han även kommer att ta itu med den djupgående korruptionen inom partiet och lyckas lyfta landet ur arbetslöshet och ekonomisk kris.

Dessutom måste han laga ett mycket trasigt ANC.

TT

Fakta: Cyril Ramaphosa

Sydafrikas president sedan 15 februari 2018 och regeringspartiet ANC:s ordförande.

Född i Soweto väster om Johannesburg. Juridikstudent, aktivist och senare politiker, som spelade en central roll under Sydafrikas demokratiseringsprocess på 1990-talet.

Lämnade politiken 1997, några år efter att han misslyckats med att utses Nelson Mandelas "kronprins" och därmed på sikt bli landets president.

I stället sökte sig Ramaphosa till näringslivet, och byggde upp en förmögenhet på sina affärer. Återvände senare till politiken och blev vicepresident under Jacob Zuma 2014.

ANNONS