Facebook tänker inte registrera muslimer åt Trump

ANNONS
|

Efter att ha vunnit det amerikanska presidentvalet uttalade sig Donald Trump i en tv-intervju medprogrammet "CBS 60 Minutes" och sa att han tänkte se över möjligheterna att deportera miljontals papperslösa frånUSA. I sin valkampanj återkom Trump flera gånger till att han även hade för avsikt att bygga en databas där alla muslimer i landet skulle registreras. Det är än så länge oklart om det är vallöften som den blivande presidenten kommer att förverkliga.

Facebook och Twitter tillbakavisar rykten

Blickarna har den senaste tiden vänts mot de stora amerikanska teknikjättarna. Facebook och Google med flera, har tillgång till information som skulle kunna hjälpa Donald Trump att byggadatabaser över utvalda delar av befolkningen. Nu rapporterar CNN att Facebook har gått ut och tillbakavisat rykten om att de skulle bistå Trumps regering med sådana uppgifter om sina användare.

ANNONS

– Ingen har bett oss bygga ett register över muslimer och självklart skulle vi inte göra det, säger en talesperson för Facebook till CNN.

Även Twitter har sagt att de inte tänker skapa någon databas över muslimer. De hänvisar till att deras regler förbjuder människor och organisationer att använda tjänsten i övervakningssyfte.

Teknikcheferna i möte med Trump

Under onsdagen samlade Donald Trump flera av de stora cheferna inom tekniksektorn för ett möte i sin egen skyskrapa på Manhattan. Bland deltagarna fanns Apples vd Tim Cook, Microsoft-chefen Satya Nadella och Larry Page från Google-ägaren Alphabet. Hur diskussionerna gick under mötet är oklart, eftersom ingen av företagsledarna stannade för att prata med reportrar efteråt.

Samlar redan in informationen

Även om teknikföretagen inte säger sig ha som avsikt att skapa några databaser eller register, har IT-experter sedan en tid tillbaka rapporterat att de aktivt samlar in den sortens information. Amerikanska konsumentverket har i en rapport visat hur företag som Facebook och Google redan sorterar sina användare efter etnicitet, religion och andra liknande kategorier.

ANNONS