Samtliga Facebook-användare kommer att få ett meddelande där det framgår om de drabbats av Cambridge Analytica-skandalen, meddelar IT-jätten. Arkivbild.
Samtliga Facebook-användare kommer att få ett meddelande där det framgår om de drabbats av Cambridge Analytica-skandalen, meddelar IT-jätten. Arkivbild.

Facebook informerar drabbade

Med start kvällen den 9 april kommer alla Facebook-användare att få veta om de finns med bland de 87 miljoner vars data delats med analysföretaget Cambridge Analytica.

ANNONS
|

Användarna kommer också att få en redovisning över vilka appar de använder och vilka data som apparna kan ha samlat ihop, meddelar IT-jätten enligt BBC.

Meddelandet kommer att dyka upp i toppen av flödet på Facebook-kontot, och se olika ut beroende på om man drabbats eller inte, enligt ett pressmeddelande från Facebook. Det är de användare som antingen själva laddat ned appen "This is your digital life", eller vars vänner gjort det, som kan ha drabbats av att deras data missbrukats genom att delas till Cambridge Analytica.

Facebook uppskattar att drygt 55300 svenska användarkonton kan ha drabbats. Endast tolv svenska användarkonton ska ha laddat ned appen, men eftersom appen också kommer åt data från vänner är det betydligt fler som oväntat kan ha delat med sig av sina uppgifter. Det kan handla om uppgifter som mejladress, födelsedagar, hemstad, adress, foton samt information om vad man gillat eller publicerat på plattformen.

ANNONS

Majoriteten av dem vars uppgifter kan ha hamnat hos brittiska Cambridge Analytica utan att de själva vetat om det, drygt 70,6 miljoner, finns enligt Facebooks beräkningar i USA, där användares data utnyttjats för att påverka presidentvalet 2016.

TT

ANNONS