Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Facebook lär sin personal singalesiska svordomar. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Facebook får plugga singalesiska svordomar

  Facebookanställda ska nu lära sig singalesiska för att känna igen förolämpningar och svordomar. I mars blockerade myndigheterna på Sri Lanka Facebook tillfälligt sedan uppviglande inlägg från buddhistiska extremister ledde till sammandrabbningar där tre personer dog.

  Extremisterna använde Facebook för att rekrytera och organisera resor till de oroliga områdena. Bland annat spreds under flera veckor en bild som uppmanade till död åt alla muslimer, inklusive barn. De som anmälde bilden möttes av svaret att den inte bröt mot Facebooks regler, vilket bidrog till att den lankesiska regeringen stängde sajten.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det var inget jag ville göra, men om vi inte hade blockerat Facebook skulle våldet ha eskalerat utom kontroll, säger kommunikationsminister Harin Fernando.

  Sedan dess har två delegationer med personer ur Facebooks ledning besökt landet, för att försäkra regeringen om att man tar problemen på allvar. Taleskvinnan Amrit Ahuja hävdar att Facebook nu har stängt av flera personer och organisationer, bland dem den radikala buddhistgruppen Bodu Bala Sena.

  Ahuja säger också att man arbetar för att lära sin personal svordomar och skällsord och avser att anställa fler som talar singalesiska, som är östatens största språk.