De japanska körsbärsträden har fyllts av rosa små knoppar –mitt i oktober. Arkivbild.
De japanska körsbärsträden har fyllts av rosa små knoppar –mitt i oktober. Arkivbild.

Förvirrade körsbärsträd blommar i oktober

De japanska körsbärsträden har fyllts av rosa små knoppar – mitt i oktober.

ANNONS
|

Vanligtvis är körsbärsträdens blomning i Japan ett tecken på att våren är kommen. Men i år har över 300 rapporter om blommande träd kommit in under höstmånaden, skriver BBC News.

- Det här har hänt tidigare, men jag har aldrig varit med om att det sker i den här omfattningen, säger trädexperten Hiroyuki Wada till public service-bolaget NHK, uppger BBC.

ANNONS

Enligt experter har ovanligt varmt väder och flera tyfoner förvirrat träden.

Hiroyuki Wada förklarar att trädens löv vanligtvis utlöser ett visst hormon som hindrar blomknopparna från att växa. Men då löven i år ryckts från sina grenar under starka tyfoner kan det ha lett till att blommorna nu spricker ut.

Japan har drabbats av en serie tyfoner det senaste året, inklusive tyfonen Jebi som är den kraftigaste storm som drabbat landet på ett kvartssekel.

Även under våren agerade många körsbärsträd förvirrat då de blommade nio dagar tidigare än normalt på grund av ovanligt höga temperaturer.

TT

Fakta: Körsbärsträden i Japan

Den japanska benämningen på körsbärsblomman är sakura. Det finns omkring 200 olika sorters körsbärsträd i Japan.

Someiyoshinohybriden, som förökas genom ympning, är vanligast och står för omkring 70-80 procent av alla körsbärsträd i Japan. Someiyoshinoträden har därför samma arvsmassa och blommar samtidigt.

Det första kända hanamifirandet hölls 1598 av riksföreståndaren Toyotomi Hideyoshi i Daigojitemplet i Kyoto. Dagens hanamifirande har dock sina rötter i firanden som hölls under 1600-talets senare hälft i dåvarande Tokyo.

Källa: The Japan Times, TT

ANNONS