Poliser anländer med en ny kropp vid sjukhuset Bhayangkara i Palu på söndagen.
Poliser anländer med en ny kropp vid sjukhuset Bhayangkara i Palu på söndagen.

Förtvivlade anhöriga letar bland döda kroppar

Situationen blir alltmer desperat efter det förödande jordskalvet i Indonesien. Anhöriga flockas vid de improviserade bårhusen i sökandet efter saknade familjemedlemmar. Tiden rinner ut – snart massbegravs de, för att undvika spridande av sjukdomar.

ANNONS
|

Baharuddins frånvarande blick söker efter en liten kropp, bland de tiotals döda människor som ligger utspridda framför honom på sjukhusets gårdsplan i den raserade staden Palu.

- Jag har ett barn, han är borta, säger den 52-årige fadern till nyhetsbyrån AFP.

- Sista gången jag pratade med honom var när han gick till skolan den morgonen.

ANNONS

Hittills har 832 människor bekräftats döda i fredagens naturkatastrof på ön Sulawesi.

Men alla vet att det är många fler än så. Tiotals människor bedöms till exempel vara fångna under rasmassorna efter två hotell och ett köpcentrum i Palu. Flera meter höga vågor sköljde in över staden efter jordbävningen med magnituden 7,5. Tusentals hus, fordon – till och med en bro – har förstörts.

De som inte har gett upp hoppet om sina saknade nära och kära samlas bland annat vid det raserade hotellet Roa Roa, där åtminstone en levande kvinna har räddats ur rasmassorna.

Ingen kontakt

Att majoriteten av de döda har hittats i Palu beror inte nödvändigtvis på att staden är den värst drabbade platsen – man har helt enkelt inte kunnat nå fram ordentligt till de andra områdena.

- Vi har inte fått några rapporter från tre andra områden. Kommunikationen är fortfarande bruten, elen är fortfarande nere. Vi vet inte med säkerhet hur stor förödelsen är, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson för katastrofmyndigheten, vid en presskonferens.

En rejäl uppskrivning av dödssiffran befaras när myndigheterna når Donggala, en region med 300000 invånare, norr om Palu. Indonesiens vice-president Jusuf Kalla har varnat för att det i slutändan kan visa sig handla om tusentals döda.

ANNONS

Dessutom vårdas hundratals skadade på överbelastade lokala sjukhus och i provisoriska sjukvårdstält.

Plundring

Det råder också akut brist på mat och dricksvatten. Militären har satts in för att bland annat hjälpa till med utdelning av förnödenheter. Samtidigt visar tv-bilder hur desperata invånare i Palu plundrar mataffärer och köpcentrum.

Landets president, som anlände till staden under söndagen, manar till tålamod mitt i katastrofen.

- Jag är medveten om att det finns en rad problem som måste lösas på kort tid, däribland kommunikationerna, säger han, enligt Reuters, och lovar att raserade byggnader tids nog kommer att återuppbyggas.

Finansministern Sri Mulyani Indrawati fyller i att regeringen har öronmärkt 560 miljarder rupier, runt 330 miljoner kronor, till katastrofhanteringen.

Fortsätter tills

Vid polissjukhuset i Palu finns många som Baharuddin, som dagligen återvänder för att se om de kan hitta sina saknade anhöriga bland det ökande antalet kroppar.

Det är en kamp mot klockan.

- I dag kommer vi att börja massbegrava offren, för att undvika att sjukdomar sprids, säger Sutopo Purwo Nugroho.

ANNONS

Myndigheterna har lovat att ta fingeravtryck och bilder på samtliga för att de ska kunna identifieras i ett senare skede. Men Baharuddin hoppas hinna ta ett sista farväl av sin son, och ge honom en ordentlig begravning:

- Jag kommer att fortsätta leta efter honom tills jag hittar honom.

Fem utländska medborgare, tre fransmän, en sydkorean och en malaysier, finns bland de döda. UD har inga uppgifter om saknade svenskar.

TT

Fakta: Dödliga tsunamier

Mars 2011: En tsunami efter ett jordskalv med magnituden 9,0 drabbar Japan, med omkring 19000 döda och saknade som följd. Tsunamin utlöser en härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima, den värsta kärnkraftsolyckan efter Tjernobyl 1986.

December 2004: Ett skalv med magnituden 9,1 drabbar Aceh på Sumatra, Indonesien. Den efterföljande tsunamin ödelägger stora områden i flera länder längs den sydostasiatiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Över 220000 uppskattas ha dött, bland dem många västerländska turister.

Juli 1998: Papua Nya Guinea drabbas av två skalv med magnituden 7,0. Tsunamin efter skalven ödelägger tre mil av den norra kusten och sveper bort sju byar. Dödstalet uppskattas officiellt till 2000, men kan vara uppemot 6000–8000.

Augusti 1976: Ett skalv med magnituden 7,9 nära de filippinska öarna Mindanao och Sulu resulterar i en tsunami med fem meter höga vågor. 5000–8000 människor dödades, många av dem sveptes bort medan de sov.

Maj 1960: Över 5700 människor dödas i Chile, 61 i Hawaii och 142 i Japan när en tsunami når land efter ett megaskalv i Chile med en magnitud på 9,5. Vågorna uppges ha varit uppemot fem meter höga.

Källa: AFP

ANNONS