En tillfällig flotte används som transport efter att stormen Tembin förstört en bro i södra Filippinerna.
En tillfällig flotte används som transport efter att stormen Tembin förstört en bro i södra Filippinerna.

Försvagat oväder närmar sig Thailand

ANNONS
|

Thailändska fiskare har varnats för kraftiga vindar och höga vågor när ovädret når landets östkust på onsdag eller torsdag. De populära turistöarna Ko Samui och Ko Pha Ngan tillhör de områden som riskerar att drabbas av kraftiga regn och stormvindar.

Thailändska vädertjänsten räknar dock med att stormen ska försvagas ytterligare av kyliga vindar från Kina, rapporterar tidningen The Nation.

Svensk märkte inget

Vietnam hade rustat för tyfonen Tembins ankomst – 74000 personer hade flyttats från områden i riskzonen. Och det fanns planer på att evakuera ytterligare en miljon människor.

Men Tembin nedgraderades först från tyfon till storm, och senare till tropiskt lågtryck. Ovädret passerade Vietnam utan att några människor kom till skada, rapporterar Reuters.

ANNONS

Axel Löfdahl från Stockholm befinner sig i Phu Quoc i södra Vietnam och berättar att ovädret inte märktes alls.

- Det enda vi har märkt är att de har stöttat upp palmerna på hotellet så att de inte ska blåsa omkull, säger han.

Minst 240 döda

Tembin har tidigare skördat minst 240 liv i södra Filippinerna och är ett av de dödligaste ovädren som drabbat Mindanao. Fortfarande saknas minst 100 personer. Många av dem befaras ha begravts i lersked eller svepts iväg av vattenmassorna.

Stormen Tembin slog till i fredags mot Mindanao, Filippinernas näst största ö. Stormen svepte på julafton vidare över Sydkinesiska sjön, mot södra Vietnam.

TT

Fakta: Tropiska oväder

När vindhastigheten i ett tropiskt oväder överstiger 33 meter i sekunden talar man om orkan på västra halvklotet. I tropiska regioner i öster talar man i stället om tropiska cykloner och i västra Stillahavsområdet om tyfoner.

En orkan, tropisk cyklon eller tyfon bildas över havet i tropiska områden under lågtryck när ytvattnet är minst 26,5 grader varmt och luften i atmosfären ovanför är fuktig.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS