Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170320-frankrikedebatt-428790_se.gp_1.jpg
Den oberoende kandidaten Emmanuel Macron och hans fru Brigitte anländer till tv-debatten.

Första tv-debatten för storfavorit i Frankrike

Han var den chanslöse utmanaren som nu blivit storfavorit. I den första stora tv-debatten inför Frankrikes presidentval var det upp till bevis för Emmanuel Macron. Nästan 40 procent av väljarna har ännu inte bestämt sig.

- De traditionella partierna, de som i decennier misslyckats med att lösa gårdagens problem kommer inte att vara i stånd att göra det i morgon heller, sade Macron under debatten, som dominerade det franska Twitterflödet redan innan den startade på måndagskvällen.

Tv-debatter var centrala för François Fillons seger i center-högerns primärvalskampanjer i november och för Benoit Hamon under vänsterns primärval i januari.

Än så länge fortsätter medvinden att stärka den 39-årige förre ekonomiministern. Allt fler opinionsmätningar placerar nu Macron i jämnhöjd med, eller till och med före högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen i kampen om vem som kommer att få flest röster i valets första omgång den 23 april. Sedan tidigare leder dessutom Macron klart när det gäller att vinna även det viktigaste valet, den avgörande valomgången den 7 maj.

"Inte vara Angela"

Marine Le Pen valde att fokusera på en av partiets hjärtefrågor, EU-motståndet, när kandidaterna samlades i Paris-förstaden Saint-Denis.

- Jag vill vara Frankrikes president, inte övervaka en vag region inom Europeiska unionen. Jag vill inte vara Angela Merkels vice förbundskansler, sade hon.

Det har i kölvattnet av brexit funnits en oro på marknaden för att Le Pen, som lovat överge euron och hålla en folkomröstning om EU-medlemskapet, ska segra i valet.

Tre teman dominerade tv-debatten: den sociala modellen (inkluderande utbildning, miljö, säkerhet och invandring), den ekonomiska modellen och vilken roll som Frankrike ska spela internationellt. Fyra av debattmotståndarna – Le Pen, konservative François Fillon, socialdemokraten Benoît Hamon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon – hade på förhand väntats rikta in sig på den oberoende Macron.

"Enormt problem"

Fillon klargjorde att han inte alls håller med Macron i dennes hyllande av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes agerande under flyktingkrisen.

- Det sätt som den här krisen hanterades på har skapat ett enormt problem i Europa, sade han.

För den relativt orutinerade Macron var debatten ett slags elddop. Många väljare och analytiker är fortsatt osäkra på om han är fågel eller fisk.

- Betydelsen av den här debatten går inte att underskatta. Bara 60 procent av väljarna säger sig redan ha bestämt sig, säger analytikern Antoine Bouvet till Reuters.

Fakta: Opinionen i Frankrike

Så här ser opinionsläget ut inför den första presidentvalsomgången i Frankrike den 23 april, enligt mätinstitutet Odoxa:

Kandidat parti opinionsstöd Emmanuel Macron På marsch 26,5 Marine Le Pen Nationella fronten 26,0 François Fillon Republikanerna 19,0 Benoît Hamon Socialistpartiet 12,5 Jean-Luc Mélenchon Vänsterfronten 10,5

Övriga sex kandidater stöds av 0-3 procent av de tillfrågade och kommer inte att delta i måndagskvällens tv-debatt.

I en avgörande andra omgång mellan de två kandidater som får flest röster i första omgången (om ingen direkt lyckas få över 50 procent) skulle Macron enligt Odoxa besegra Le Pen med 64 procent mot 36.

Mest läst