Första landet i Europa där mensledighet kan träda i kraft

ANNONS
|

Kina, Japan, Sydkorea, Indonesien och Taiwan är exempel på länder som tillåter kvinnor att vara hemma och kurera sig vid mensvärk.

Nu kan lagen träda i kraft även i Italien, skriver The Independent.

Ledigheten, som i så fall kommer att ge dig tre betalda lediga dagar, diskuteras i Italiens parlamentet och kan nu alltså bli Europas första land som kommer kunna erbjuda tre dagars betald ledighet under mensperioden - i stället för att förlora pengar vid en vanlig sjukskrivning.

- Kvinnor tar redan ledigt från jobbet när de har mensvärk, menden nya lagen skulle tillåta att kunna göra det utan att behöva sjukanmäla sig ellerta ledigt, säger Daniela Piazzalunga, ekonom vid forskningsinstitutet FBK-IRVAPP, till tidningen och fortsätter:

ANNONS

- Men å andra sidan skulle jag inte utesluta, om lagen godkänns, att det kan leda till två negativa konsekvenser: Att efterfrågan på kvinnliga medarbetare bland företag minskas eller att kvinnor straffas genom mindre lön eller att kunna klättra i karriären

LÄS MER:Här får kvinnor vara lediga när de har mens

LÄS MER:Pappans uppmaning: "Prata med era barn om mens"

Kan förstärka bilden

Enligt Miriam Goi, feministskribent vid tidningen Vice Italy, kan det, istället för att bryta tabun kringmenstruation,leda tillatt debatten kring just menstruationsledighet kommer att förstärka bildenom att kvinnor blir mer "emotionella" under sin mensperiod.

Förslaget presenterades den 13 mars av fyra kvinnliga lagstiftare. Enligt tidningenRome’s Il Messaggero, kan lagen träda i kraft de kommande månaderna.

Dock kan experter ännu inte enas kring om menstruationscykeln utgör ettekonomiskt eller arbetsmässigt problem.

I en studie som publicerades 2009 i American Economic Journal, framkommer det att menstruationscykeln skapar en kvinnlig frånvaro och att en sådan frånvaro bidrar till löneklyftan mellan män och kvinnor. En efterföljande studie, publicerad 2012 i Journal of Human Resources, framkom det att det inte finns några bevis på att den kvinnliga frånvaron ökas under mensperioden, skriver tidningen.

ANNONS