Första dubbelavrättningen: De har timmar kvar att leva

ANNONS
|

Förra veckan lyckades den amerikanska delstaten Arkansas driva igenom en av de åtta avrättningar som planerats före slutet på april.

Planen var från början att avrätta två dödsdömda åt gången med några dagars mellanrum. Men domare har stoppat fyra av avrättningarna.I slutet på april går bäst före-datumet på delstatens Midazolam-lager ut. Det är därför Arkansas vill hinna avrätta så många som möjligt innan dess.

Används inför operationer

Det narkotikaklassade och ångestdämpandeläkemedlet Midazolam används i Sverige främst inför operationer. I flera av USA:s delstater har det i stället blivit en av ingredienserna i en drogcocktail som används för att verkställa dödsstraff. Midazolam används för att sänka medvetandegraden. Därefter injiceras en drog som paralyserar den dödsdömde. Slutligen sprutas kaliumklorid in, som får hjärtat att stanna.

ANNONS

Cocktailen har utformats med anledning av bristen på effektiva avrättningsdroger. Läkemedelsbolagen vägrar nämligen sälja gift till amerikanska delstater. De vägrar även sälja Midazolam till delstater som verkställer dödsstraff, men via omvägar har Arkansas fått tag på läkemedlet ändå.

Första gången på 17 år i USA

En dubbelavrättning som dagens har inte utförts sedan år 2000. Kritikerna menar att rättssäkerheten sätts ur spel när en delstat som inte avrättat någon på många år ska snabbavrätta två personer på en och samma dag med en dödscocktail som dessutom fått massiv kritik för att inte alltid fungera. De båda männen som ska avrättas i dag lider av dålig hälsa – något som kritikerna menar kan leda att de tvingas gå en utdragen och plågsam död till mötes eftersom dödscocktailen riskerar att inte verka lika snabbt.

De män som ska avrättas under dagen är båda dömda för mord och den ene även för våldtäkt. De har väntat i omkring 20 år på att deras straff ska verkställas. I det ena fallet planerar anhöriga till den mördade att åka och titta på avrättningen, rapporterar CNN. Vid tidigare verkställanden av dödsstraff har dock överklagande kommit in bara minuter innan avrättningen ska verkställas.

Amnesty fördömer systemet

Amnesty har under turerna kring avrättningarna i Arkansas starkt fördömt planerna. Organisationen är emot dödsstraff och hänvisar till rätten till liv och rätten att slippa tortyr, men menar att de dödsstraff som Arkansas verkställer inte bara är etiskt oförsvarbara utan även rättsligt vidriga.

ANNONS

– Förutom att vi är emot dödsstraff, ser viatt där dödsstraffet används, faller det ofta ut väldigt diskriminerande vad gäller etniska minoriteter och socialt utsatta grupper, så också i USA. I debatten i USA finns folk som säger rent krasst att har du råd med bra advokat blir du aldrig dömd till döden. Om man tittar på de dödsdomar vi pratar om just nu i Arkansas, var det över 2500 mord som begicks i Arkansas under samma period, så varför döms just de här till döden?Det är godtyckligt och det finns även felaktigheter i rättegångarna, säger Ami Hedenborg vid Amnestys presstjänst.

Advokaten var full

På en av rättegångarna ska den dödsdömdes advokat ha varit full. Ami Hedenborg framhäver dessutom att krav på nya DNA-analyser inte följts.

– I grund och botten kräver vi att alla straffen omvandlas till fängelse. Om man läser deras livsberättelser, hade ingen av de här personerna någon chans. Några har utsatts för grova sexuella övergrepp, de har levt under fruktansvärda omständigheter och har aldrig fått chansen till ett bra försvar.Den som begått ett brott ska alltid straffas, men straffet kan aldrig vara att avrättas. Du kan aldrig rättfärdiga ett mord med att staten ska begå ett till mord.

De som försvarar dödsstraffens verkställande menar att offrens familjer har fått lida länge nog. Och försvararna är många i Arkansas. Majoriteten av invånarna i den konservativa delstaten är för dödsstraff. Protesterna mot snabbschemat har därför lokalt varit envisa, men relativt små.

ANNONS

Den ene av de dömda ska avrättas 19.00 lokal tid om inget oförutsett händer och den andre 20.15 – alltså det som är natten mellan måndag och tisdag här i Sverige.

ANNONS