Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Simone Veil – då hälsominister – försvarar aborter inför nationalförsamlingen på luciadagen 1974. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Förintelseöverlevare och exminister död

  Den franska politikern, Förintelseöverlevaren och förkämpen för kvinnors rättigheter Simone Veil har avlidit i sitt hem, 89 år gammal.

  Veil överlevde Förintelsen i dödslägret Auschwitz, utbildade sig till jurist och blev senare politiker. Under 1970-talet spelade hon en central roll för att legalisera preventivmedel och aborter. Abortlagstiftningen fick bära hennes namn och betraktas som en hörnsten i kampen för kvinnors rättigheter i Frankrike.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  1974–1979 tjänstgjorde hon som hälsominister, innan hon blev den första valda talmannen i Europaparlamentet. Hon återvände till ministerposten på 2000-talet, tills hon 2008 blev invald i Franska akademien.

  "Hennes kompromisslösa humanism, formad av lägrens fasa, gjorde henne till en ständig försvarare av de svagaste och en resolut fiende till alla kompromisser med extremhögern", säger president Emmanuel Macron i ett uttalande, enligt The New York Times.

  "Frankrike har förlorat en person av vars like historien inte uppvisar många", skriver premiärminister Édouard Philippe på Twitter.