Specialister i skyddsutrustning vid det vandrarhem i Amesbury där kvinnan som har förgiftats har sin bostad.
Specialister i skyddsutrustning vid det vandrarhem i Amesbury där kvinnan som har förgiftats har sin bostad.

Utredning om förgiftat par kan "ta månader"

Jakten fortsätter på det föremål som misstänks ligga bakom Novitjok-förgiftningen av ett par i brittiska Amesbury i lördags. Polisen säger att det står klart att mannen och kvinnan förgiftats sedan de kommit i kontakt med någonting som kontaminerats av nervgiftet.

ANNONS
|

Men utredningen riskerar ta lång tid, varnar den brittiska polisen.

"Med tanke på de ovanliga utmaningar som denna utredning står inför, väntas polisarbetet ta veckor och månader att fullfölja", löd ett uttalande från polisen på fredagskvällen.

Samtidigt understryker polisen att utredningens huvudfokus är att identifiera det föremål som kan ha förgiftat den 45-årige mannen och den 44-åriga kvinnan.

Avspärrat flera platser

Paret vårdas fortfarande för livshotande skador sedan de kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok i Amesbury i Storbritannien – samma gift som drabbade den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i grannstaden Salisbury i början av mars i år, rapporterar Sky News. Sex platser som paret besökte i Salisbury och Amesbury har spärrats av, däribland mannens hus och ett vandrarhem som kvinnan var bosatt på.

ANNONS

- Det är ett gift, det är inte ett vapen eller en kniv som du kan hitta och ta hand om. Det är någonting annat, det kan finnas på bänken där...det oroar mig, säger lokalbon Geoffrey, 66, till AFP.

Men en källa inom de brittiska myndigheterna säger till BBC att det är osannolikt att nervgiftet som paret kommit i kontakt med har legat ute i det fria, eftersom det bryts ner av regn och solsken. Med andra ord är det mer sannolikt att det funnits i en stängd behållare. Novitjok är enligt källan så giftigt att det inte behöver förtäras, utan kan gå in i kroppen genom huden.

Anklagar Ryssland

Det finns inga tecken på att paret besökt någon av platserna i närliggande Salisbury som sanerades i samband med den misstänkta giftattacken mot far och dotter Skripal, enligt brittiska myndigheter.

Storbritanniens regering anklagar Ryssland för händelsen, precis som den misstänkta giftattacken mot Skripal. Men Ryssland tillbakavisar anklagelserna i båda fallen.

TT

Fakta: Attacken i Salisbury

Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal kraftigt medtagna på en parkbänk i brittiska Salisbury. De fördes till sjukhus, och inledningsvis betecknades deras hälsotillstånd som kritiskt, med misstänkta hjärnskador till följd av förgiftning med nervgift. Även den första polisen som hjälpte dem fick vårdas på sjukhus, men han har senare kunnat åka hem.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

ANNONS