En stor manifestation på söndagen i Rabat mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
En stor manifestation på söndagen i Rabat mot president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Fördömandena haglar över USA

Protesterna mot USA:s Jerusalempolitik fortsätter i Mellanöstern. Det är heller ingen hejd på globala fördömanden efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit.

ANNONS
|

Hans besked i onsdags utlöste oroligheter i de palestinska områdena och sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor. Fyra palestinier dog på fredagen och lördagen efter antingen ha skjutits ihjäl eller dödats av bombflyg som svarat på palestinska raketattacker från Gaza.

Jerusalembeslutet fick snabbt tiotusentals att demonstrera mot USA i muslimska och arabiska länder som Jordanien, Turkiet, Pakistan och Malaysia.

På söndagen fortsatte protesterna i Libanon, Indonesien, Egypten och de palestinska områdena:

• I ett tal i staden Sivas kallade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Israel en "terroriststat" som "mördar barn".

• Tiotusentals människor demonstrerade i Marockos huvudstad Rabat under paroller som "folket vill befria Palestina" och "död åt Israel". Folk viftade med palestinska flaggor och uttryckte ilska över "förräderiet" från vissa arabländer som de ansåg stöttat Trumps beslut om Jerusalem.

ANNONS

• Flera personer skadades vid en manifestation utanför USA:s ambassad i Libanons huvudstad Beirut. De skadade har antingen träffats av stenar som kastats eller andats in tårgas som libanesiska säkerhetsstyrkor skjutit.

• Arabförbundet uppmanar USA att riva upp beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta ambassaden, enligt ett starkt kritiskt uttalande efter utrikesministrarnas möte i Kairo.

• I Indonesiens huvudstad Jakarta demonstrerade runt 5000 utanför USA:s ambassad i solidaritet med palestinierna.

• Hundratals studenter och lärare samlades vid det ansedda universitetet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo i protest. Även vid två andra Kairouniversitet förekom protester.

• Oroligheter utbröt vid flyktinglägret al-Arroub på södra Västbanken. En palestinier skadades av gummikulor, enligt det palestinska hälsodepartementet.

• Vatikanen meddelade att påve Franciskus ber för att "ledare av nationer" förpliktigar sig att arbeta för att "undvika en ny våldsspiral" om Jerusalem.

• Från Abu Dhabi varnade kronprins Mohammad bin Zayed al-Nahyan att den situation som USA triggat riskerar att trappa upp våldet i regionen.

TT-AFP-AP-Reuters

ANNONS