"Förbjud utländsk finansiering av moskéer"

Frankrikes premiärminister Manuel Valls överväger att förbjuda finansieringen av moskéer från utlandet. Förbudet skulle i så fall gälla under obestämd tid.

ANNONS
|

I en intervju som publicerades idag med tidningen Le Monde, sa Frankrikespremiärminister Manuel Valls att han är för ett tillfälligt förbud mot utländsk finansiering av moskéer.Premiärministernfunderade över landets relation till islam under intervjun. Han menar att det är en relation som står inför stora förändringar.

– Vi behöveruppfinna en ny relation med islam i Frankrike, sa premiärministern Manuel Valls till Le Monde.

Manuel Valls svarade också på den kritik Nicolas Sarkozy riktat mot regeringen efter attackerna i Nice och Saint-Etienne-du-Rouvray, han menade attRepublikanernaspartiledare gått för långt.Premiärministern menade att tonen måste bli rumsren igen.

–Nicolas Sarkozy har gått över gränsen. Vi måste se klarsynt på hotet vi har framför oss, inte falla för populism, sa Valls.

ANNONS

Den förre presidenten Sarkozy har sagt att den sittande socialistregeringen är "förlamad" av "våld och brutalitet". Han har anklagat beslutsfattarna för attgömma sig bakom "rättsliga argument" och att dessa förkastat oppositionens förslagen tillkampen mot terrorism.

Byggandet av moskéer

1905 skiljdes den franska staten och kyrkan åt. Därför är det upp till varje religiöst samfund att finansiera bygget av kyrkor, synagogor och moskéer. Det betyder att de flesta byggen som genomförs blir verklighet tack vare donationer från medlemmarna.

En del moskébyggen har finansierats genom banklån. Medan andra har genomförts tack vare donationer från andra muslimska länder. Men detta har den franska staten motsattsig tidigare, anledningen är att man oroas för ökat utländskt inflytande. Detta har Svenska Dagbladet skrivit om tidigare.

Men efter den senaste tidens terrorattacker i Frankrike aktualiseras frågan återigen. Allt tyder på att oppositionen kommer stödja ett eventuellt embargo.

Även i Sverige är byggande och drift av moskéer till största delen privatfinansierade. Det handlar oftast om en kombination avfrivilliga medel från muslimer i Sverige och hjälp från länder som Saudiarabien och Qatar.

ANNONS