Kommunen vill begränsa transporter med bandvagn vid Prinsehytta i Sikkilsdalen. Arkivbild.
Kommunen vill begränsa transporter med bandvagn vid Prinsehytta i Sikkilsdalen. Arkivbild.

Färre bandvagnsturer för kungen

Det norska hovet har klagat på kommunen Nord-Frons beslut att begränsa kungafamiljens användning av bandvagn vid Prinsehytta i Sikkisdalen. Men kommunen står fast vid delar av sitt beslut.

ANNONS
|

I november förnyades hovets tillstånd att använda motorfärdmedel i Sikkisdalen. Men hovet gillade inte alla villkoren och valde att klaga, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Frakt av personer, varor och tunga föremål och att vagnen används till röjning för att göra området tillgängligt för kungaparet, gäster och personal, är enligt tidningen det som slottsförvaltaren Ragnar Osnes anför som argument i klagobrevet.

Nord-Frons kommun har valt att göra vissa eftergifter, men tar bara delvis hänsyn till hovets krav.

Hovet får använda bandvagn för transport när uppdraget och transportens art inte möjliggör att skoter kan användas. Den får också användas inom området för till exempel röjning. Men kommunen ger inte tillstånd till att köra bandvagn till Sikkilsdalsvatnet nedanför fjället och inte heller till att transportera ved vid huggning.

ANNONS

- Vi försöker begränsa motortrafiken. Det är inte fritt fram, inte heller för kungen, säger Geir Grosberg, ordförande i kommunens miljöutskott, till GD.

Ärendet går nu vidare till landshövdingen för prövning av de delar av klagan som kommunen inte tog hänsyn till.

ANNONS