Färjebrand i Norge - 1300 evakueras

En brand på bilfärjan MF Strand är enligt NRK utom kontroll. 1 300 personer uppges behövas evakueras i staden Rubbestadneset. – Vi har inte kontroll på branden. Det är mycket rök över staden, säger Rune Plassen på polisen.

ANNONS
|

Färjan uppges att brinna i en hamn i staden Rubbestadneset söder om Bergen längs Norges västkust.

– Det brinner för fullt på färjan och vi arbetar med att försöka släcka branden, säger polisens insatsledare Rune Plassen till NRK.

Han berättar att polisen tillsammans med räddningstjänst just nu håller på att evakuera människor från båten och områden närmast hamnen.

1 300 personer ska efter branden ha fått ett sms från kommunen om att de ska evakueras.

Massiva rökmoln

Massiva svarta rökmoln uppges sprida sig från färjan över Rubbestadneset som ligger i Bømlo kommun.Kommunen har öppnat upp en samlingshall där människorna som tvingas evakueras kan samlas.

ANNONS

Myndigheterna har nu satt in bussar som ska köra de evakuerade till samlingsplatsen. Sjukvårdspersonal finns där på plats för att undersöka människor som kan ha drabbats av rökskador.

– Vi har inte kontroll på branden. Det är mycket rök över staden. Av det vi vet för nuvarande kan färjan brinna ner helt, sägerRune Plassen till NRK.

Diesel och olja ombord

Enligt räddningstjänsten finns det spillolja och diesel på färjan.

– Anledning till att vi inte har kontroll på branden är att det finns spillolja och diesel ombord. Om det spridersig kan det bli kraftig rök- och gasutveckling, säger Terje Heldal på räddningstjänsten.

Ingen person har så här långt rapporterats skadad. Människor som bor i närområdet uppmanas att stänga fönster och dörrar på grund av den massiva röken från färjan.

Räddningstjänsten misstänker att branden har startat i en salong på färjan och sedan spridit sig.

Enligt polisen så ska det ha pågått underhållsarbete på färjan under lördagen. Samtliga som varit ombord uppges ha tagit sig till säkerhet.

Vid 13.30-tiden uppgav räddningstjänsten att branden fortfarande inte var under kontroll.

Texten uppdateras.

ANNONS