Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Explosion på Champs-Élysées – misstänkt död

En misstänkt gärningsman har dött efter att ha kört in i ett polisfordon längs Champs-Élysées. Enligt nyhetsbyrån AFP ska insatsen ha inletts efter den misstänktes bil exploderade. Nyhetsbyrån AP rapporterar att franska anti-terrorist åklagare inlett en förundersökning efter händelsen.

En större polisinsats har under måndagseftermiddagen pågått vid shoppingdistrikten längs paradgatan Champs-Élysées i Frankrikes huvudstad Paris.

Insatsen startade vid 16-tiden på måndagen efter att en bil körde in i ett parkerat polisfordon längs gatan. Enligt polisuppgifter till nyhetsbyrån AFP ska bilen ha exploderat och fattat eld efter att den körde in i polisfordonet. Flera medier har under dagen uppgett att föraren, en man, var medvetslös efter händelsen. 

Pierre-Henry Brandet, talesperson vid det franska inrikesministeriet, uppgav vid 17-tiden för AP att det förfaller som att mannen medvetet har kört in i polisfordonet. Brandet uppgav då också att gärningsmannen troligen är död. Senare under eftermiddagen bekräftade inrikesminister Gerard Collomb att mannen är avliden. Det är oklart om mannen avled i samband med explosionen eller vid själva polisgripandet. 

Vapen och granater i bilen 

Enligt källor till AFP ska föraren ha varit beväpnad vid händelsen. Det finns i nuläget inga uppgifter om att fler personer än föraren ska vara skadade. AFP rapporterar även att minst en kalashnikov, handgranater och gasflaskor ska ha hittats i mannens bil. 

 


Attentatsmannen känd av myndigheter 

Enligt AP har franska anti-terror åklagare inlett en förundersökning efter händelsen. 

Polisen har under eftermiddagen via Twitter uppmanat allmänheten att hålla sig undan från området under tiden polisen utreder händelsen.

Motivet till den misstänkta attacken är i nuläget okänt. 

Enligt källor till AP är den avlidne misstänkte attentatsmannen en 31-årig man från en förort till Paris. Mannen ska tidigare varit "flaggad" av franska myndigheter på grund av misstänkt koppling till extremism. 

Besökare som fanns på plats vid en utställning på konstmuséet Grand Palais, i närheten av attentatsplatsen, hölls instängda i drygt en timme efter händelsen. 

Victoria Boucher från förorten Cergy-Pontoise var på plats vid utställningen tillsammans med sin dotter Chrystel. Trots flera attacker i Frankrike på senare tid och en tidigare attack vid just paradgatan Champs-Élysées i år uppger dottern att hon inte har varit rädd för att vandra längs det kända stråket. 

– Tyvärr har vi blivit vana vid sådant här. "The show most go on", säger Chrystel Boucher till AP och tillägger. 

– De kommer inte att vinna och syftar på terroristerna som utför dåden. 

Mest läst