Explosion i hamn efter kemikalieutsläpp

Polisen evakuerade området kring en hamn i Danmark under onsdagen. Styrkor kallades in från räddningstjänsten i grannområden in för att hjälpa till vid insatsen.

ANNONS
|

Ett stort kemiskt utsläppinträffade i hamnen i Frederiksværk under onsdagen.En stor brand rasade i samband med detta på Havnevej 8 Frederiksværk, rapporterar Ekstrabladet.

–Vi har en stor insats igånghär, sa pressansvarig vid Nordsjällandpolisen, Henrik Suhr tillEkstra Bladet.

Polisen bad allmänheten att stanna inomhus samt att stänga dörrar och fönster.Nordsjällandpolisen spärrade i samband med utsläppet av ett omfattanderiskområde.

Stort räddningsuppbåd

Ett stort antal brandbilar, räddningsfordon, polisbilar- och motorcyklar kördetill och från området under tiden som insatsen pågick. Polisen upprätthöll avspärrningar till och från området och evakuerade alla inom en radie av 150 meter.

– Vårt folk har evakuerats. Hela anläggningen är avstängd. Detta gäller för alla företag i området. Vi har räknat in alla anställda, sa Jimmy Opfermann, chef för företaget DeNova som ligger i området, till tidningen Sjaellandske.

ANNONS

Opfermann underströk att branden inte hade att göra med företaget där han själv är chef.

– Just nu är brandkåren på plats och sprutar vatten. Jag tror att den värsta faran är över, men det kan finnas saltsyralösning i luften. Det kan vara farligt att andas in, säger Jimmy Opfermann till tidningen Sjaellandske.

"Säkerhetssystemet fungerade"

Branden ska enligt tidningen ha rasat på företaget Reaktor ApS. Det återvinner plast och gör om den till olja. Det är någonstans i denprocessen somnågot befaras hagått fel.

–Men säkerhetssystemfungerade. Säkerhetsventilen har reglerat tryck från behållarenoch det finns ingen risk för explosion, säger Jimmy Opfermanntill tidningen Sjaellandske.

Vid klockan 16:20 uppgavNordsjällandpolisen att man hade branden under kontroll. I samband med det menade man att faran var över och att situationen var på väg att normaliseras. Vid klockan 17:20 kom nästa uppdatering.

–Nödmeddelandet är avblåst eftersom situationen nu normaliserats, twittrade Nordsjällandpolisen.

Inga åtgärder i Sverige

Svensk polis vidtog inga åtgärder under dramat i Danmark. GP var i kontakt med regionledningscentralen i Skåne.

– Jag har stämt av med vakthavande och i nuläget gör vi ingenting. Det är ostlig vind så det talar till vår fördel. Skulle något förändras i saken kommer SOS Alarm att skicka ut varningar, sa pressinformatör Anna Göransson vid Skånepolisen.

ANNONS
ANNONS