Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hong+Kong+Robot+Designer
Roboten Sophia poserar med David Hanson, hennes skapare. Bild: Kin Cheung

Experter till EU: Robotar bör inte ha rättigheter

EU-kommissionen beslutade i en resolution om artificiell intelligens och robotteknologi förra året att vissa "smarta" robotar borde få rättsstatus. Anledning: De ska kunna hållas ansvariga för eventuella skador deras självständiga beslut orsakar. Nu har över 200 experter skrivit under ett öppet protestbrev till kommissionen där de varnar för faror med dessa planer.

Nyligen sa Rysslands president Putin att den som blir ledande inom AI-teknologin kommer att "leda världen".

Förra året fick roboten Sophia medborgarskap i Saudiarabien i en både hyllad och kritiserad PR-kupp. Sophia är en människolik robot som kan blinka, bjuda på olika ansiktsuttryck och svara på frågor, dock enligt ett förberett manus.

Utvecklingen går snabbt och EU vill vara i framkant. Förra året tog man därför fram en resolution som syftar till att försöka bena ut unionens samlade ståndpunkter kring robotteknologi och artificiell intelligens när det kommer till rättsliga, ekonomiska och etiska aspekter.

Texten innehåller en del generella tankar kring den framtid vi är på väg mot där robotar är en del av vardagen. Här konstaterar man bland annat att robotteknologi borde fokusera på att komplettera människan – inte ersätta henne – och att det är viktigt att människan hela tiden har full kontroll över intelligenta maskiner.

EU vill hålla robotar ansvariga

Men långt ner i texten finns väldigt konkreta idéer som gäller "smarta" robotar som kan ta egna, självständiga beslut. Man argumenterar att roboten inte längre kan ses som enbart ett verktyg i sin ägares kontroll och föreslår att dessa robotar ska få rättslig status som "elektroniska personer".

Syftet med resolutionen är inte att ge robotarna samma rättigheter som människor, eller att erkänna dem som självmedvetna varelser, utan hålla dem ansvariga för de egna besluten som leder till skador.

Det är dock inte någon robotfängelse man pratar om. Istället handlar det om att införa ett obligatoriskt försäkringssystem för att personer som råkar ut för olyckor, som exempelvis orsakats av förarlösa bilar, ska få ersättning.

Det är bland annat detta som över 200 experter inom artificiell intelligens, robotik, juridik, medicin och etik reagerar mot. Enligt dem bygger hela idén på det inkorrekta antagandet att man i dessa fall inte skulle kunna bevisa var ansvarsfrågan ligger.

"Från ett tekniskt perspektiv bygger detta påstående på (...) en överskattning av förmågor hos till och med de mest avancerade robotarna, en ytlig förståelse av robotens oförutsägbarhet och självinlärningsförmåga, en förståelse av robotar som har förvrängts av Science Fiction och senaste tidens sensationella pressmeddelanden", skriver de i ett öppet brev till Europeiska kommissionen.

"Din katt kan också fatta självständiga beslut"

Enligt teknikmagasinet Gizmondo oroas flera experter över att detta förhållningssätt skulle friskriva företag bakom robotarna från ansvar vid olyckor och skador. Enligt Kate Darlig, expert i robotetik vid Harvarduniversitetet, finns det ingen poäng med att ge robotarna rättsstatus som digitala personer just nu.

– För det första ger det fel signal till tillverkarna. För det andra förstår jag inte denna debatt om att oförutsägbart beteende skulle vara något nytt och olösligt problem. Din katt kan också fatta självständiga beslut, men du håller inte den ansvarig för dess handlingar, säger hon till Gizmondo.

Mest läst