Storbritannien har varit aktiva i Mellanöstern historiskt sett. En av sakerna som kan förklara varför Storbritannien blir ett mål för terrorister, enligt Isabell Schierenbeck, Mellanösternexpert. BILD: Göteborgs universitet/TT
Storbritannien har varit aktiva i Mellanöstern historiskt sett. En av sakerna som kan förklara varför Storbritannien blir ett mål för terrorister, enligt Isabell Schierenbeck, Mellanösternexpert. BILD: Göteborgs universitet/TT

Experten: Därför attackeras Storbritannien

ANNONS
|

I lördags uppmanade Islamiska staten (IS) jihadister världen över att utföra attacker med lastbilar, knivar och skjutvapen mot "korsfarare". Detta via en telegramtjänst, uppger Reuters.

Samma dag mejadeen skåpbil ned folk längs den turisttäta London Bridge i Storbritannien. Tre terrorister hoppade sedan ur bilen och knivhögg flera personer, bland andra en ledig polis som ska ha försökt stoppa dem.

LÄS MER: UD: Fortfarande oklart om svenskar drabbats

Under söndagen tog ISpå sig ansvaret för attacken via en av terrornätverkets förgreningar i Egypten, uppger Reuters.

IS trängda i Irak och Syrien

Den senaste tiden har IS förlorat mark i Syrien och Irak efter att irakisk militär och den USA-ledda militärkoalitionen blivit alltmer framgångsrika i sina offensiver. Något som avbedömare har lyfts framsom en möjligförklaring till den senaste vågen av terrordåd i Storbritannien.

ANNONS

–Det finns analyser som menar att när IS är mer trängt i Mellanöstern så kommer de förflytta sina terrorhandlingar till en annan kontext, till exempel den europeiska. Men jag är tveksam till att det finns en sådan uttänkt strategi, säger Isabell Schierenbeck, Mellanösternexpert vid Göteborgs universitet.

Det finns en möjlighet att det kan vara så, menar Schierenbeck,men det är svårt att veta säkert. Ibland är man för snabb med att spekulera.

–Det är mycket möjligt att man hade gjort så ändå, det är omöjligt att veta. Även om man hade haft kvar stora delar av de delarna man förlorat är det mycket möjligt att man ändå valt att utföra dåd i Europa.

Därför attackeras Storbritannien

Vissa länder utsätts mer för terrordåd än andra.I Europa utmärks Storbritannien och Frankrike,något som bland annat kan förklaras av att det eventuellt finns fler anhängare till IS där, förklarar Isabell Schierenbeck. Men det finns andra förklaringar.

– Det är den mest troliga förklaringen. MenStorbritannienhar varit mer aktiva i Mellanösternpolitiken historiskt, säger hon.

Förutom att Storbritannien, likt Frankrike, har varit en storspelare som kolonialmakt och haft fingrar i många delar av den muslimska världen, tar de tydligt ställning i regionen även i dag.

–Storbritannien har varit en väldigt tydlig allierad tillUSA som drivit en aggressivMellanösternpolitik. Det finns en tydligare kritik från islamistiska organisationer mot Storbritannien. Bilden av det här koloniala förtrycket finns kvar, säger Isabell Schierenbeck.

ANNONS

Så fortsätter hon:

–Om man jämför med Tysklandeller Sverige som aldrig haft den typen av makt i Mellanösterneller tvingats positionera sig så tydligt heller, och inte velat det heller.

Sverige också utsatt

Men terrorattacken i Stockholm tyder på att den förklaringen inte räcker.

– Vi ser vad som hände i Stockholm. Det bygger ju också på enskilda individers handlingar. Så de här stora strukturella förklaringarna håller till en viss gräns, men det handlar också om individen, säger Isabell Schierenbeck.

–Vi vet att det finns en rad olika faktorer som påverkar, men vilka som väger tyngst vid vilka tillfällen, det varierar från kontext och från tillfälle till tillfälle.

ANNONS