Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll på lördagen tal inför sina anhängare i Istanbul.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan höll på lördagen tal inför sina anhängare i Istanbul.

Expert: Valtaktik bakom turkisk EU-retorik

Den turkiske presidentens grova språkbruk mot ledarna i ett antal EU-länder är ett valtaktiskt drag inför folkomröstningen om presidentstyre, tror Turkiet-experten Paul Levin.

ANNONS
|

Den senaste utvecklingen i kontroverserna mellan EU och Turkiet är att Nederländerna inte vill att Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu ska driva valkampanj där.

- Just nu ser vi en ganska problematisk eskalering av retoriken. Det har att göra med att det stundar val i Nederländerna och att Turkiet är inne i en valkampanj inför folkomröstningen om grundlagsändringen och införande av presidentstyre, säger Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

ANNONS

Stärker valkampanjen

Hans tolkning är att det passar Recep Tayyip Erdogan bra just nu att trumma upp nationalistiska stämningar.

Det turkiska intresset för att driva valkampanjer i flera EU-länder har sin förklaring. Det finns röster att hämta av turkar i diasporan.

- I en folkomröstning där det är ganska jämnt är det en inte obetydlig väljargrupp. Opinionsmätningar visar att det inte är någon betryggande ledning för Erdogan. Men grälet med Tyskland, Österrike, Schweiz och Holland stärker Erdogan i valkampanjen.

Frysta förhandlingar

Men innebär den upptrappade retoriken att tiden för förhandlingar mellan EU och Turkiet är förbi?

- Förhandlingarna har ju ganska länge varit stillastående i praktiken. Det har inte öppnats några nya förhandlingskapitel och flera förhandlingskapitel har varit frysta av EU. Det här försämrar ju onekligen Turkiets möjligheter. Så det är en djup kris, säger Paul Levin.

- Det finns en risk för att den här pajkastningen fram och tillbaka och eskaleringen i retoriken spiller över på frågor som flyktingavtalet (mellan EU och Turkiet) och också på förhandlingarna om en fredlig lösning på Cypern, men där har Turkiet som garantstat (för den turkcypriotiska delen) en viktig roll, säger han.

ANNONS

På Rysslandsbesök

Erdogan besökte Ryssland i fredags tillsammans med en stor delegation och flera bilaterala avtal undertecknades. Innebär det att Turkiet håller på att närma sig Ryssland?

- Nej, jag tolkar det snarare som ett sätt att försöka lägga plåster på såren, därför att framför allt i Syrien så har Turkiet blivit isolerat från både Ryssland och USA. Det är ganska hårda tongångar som kommer från turkiskt håll mot Ryssland och också från ryskt håll ibland vad gäller Turkiets agerande i Syrien. De har ju samarbetat under en period i kampen mot IS, men det är inget lätt samarbete, säger Paul Levin.

TT

ANNONS