Expert: Nordkoreas robot gick sönder

Nordkoreas senaste robot har kapacitet att nå större delen av USA, enligt källor inom amerikanska myndigheter. Samtidigt säger en expert att roboten verkar ha gått sönder i luften.

ANNONS
|

Bedömningen är att diktatorn Kim Jong-Un vill utveckla en robot som kan bära en kärnvapenstridsspets för att avskräcka andra länder från att attackera Nordkorea, och inte primärt för att attackera USA eller andra länder.

Amerikansk militär avstår från att kommentera uppgifterna om den förmodade räckvidden, uppgifter som kommer från två högt uppsatta källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten, enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Detaljerna i vår bedömning är hemligstämplade, säger Pentagons talesperson Jeff Davis på en pressträff.

ANNONS

"Gått i bitar"

Davis bekräftar däremot att Pentagon bedömer att den robot som sköts upp i lördags hamnar precis inom gränsen för vad som räknas som en långdistansrobot.

Frågan är om uppskjutningen var helt lyckad. På en video som sänts av det japanska tv-bolaget NHK ser det ut som att roboten har gått sönder i luften, enligt Michael Elleman, expert vid tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS).

- Troligen har den gått i bitar, säger han till reportrar.

Andra testet

Videon, från en väderkamera i norra Japan, visar att Nordkorea behöver utföra fler tester innan roboten felfritt kan bära en kärnstridsspets tillbaka in i atmosfären, säger Elleman till reportrar.

Helgens uppskjutning var Nordkoreas andra test av en långdistansrobot den här månaden. Även oberoende amerikanska experter har sagt att roboten skulle kunna flyga så långt som till städerna Denver och Chicago i USA. Möjligen skulle den även kunna nå ända till New York, enligt expertbedömningar.

TT-Reuters

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

ANNONS