En hundpatrull letar efter spår utanför arenan i Manchester.
En hundpatrull letar efter spår utanför arenan i Manchester.

Expert: IS exploaterar dessa attentat

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, sätter litet värde till att IS påstår sig ligga bakom det blodiga bombdådet mot en konsert i Manchester.

ANNONS
|

- Jag skulle inte sätta någon tilltro till det alls. De är ganska opportunistiska och brukar passa på att exploatera den här typen av händelser – även om de inte är direkt inblandade. Så här får man helt enkelt avvakta utredningen, säger han till TT.

Nu jobbar Special Operations 15 på Scotland Yard med att utreda om gärningsmannen haft medhjälpare, eller om han agerade ensam.

- Något som kommer att bli viktigt initialt är övervakningskamerorna, med dem kan du spåra gärningsmannen åtminstone en bit bakåt i tiden. Sedan kan polisen göra en husrannsakan och försöka utreda om personen var ensam eller inte, vem personen är och var personen kommer ifrån, säger Hans Brun.

ANNONS

Risker med folksamlingar

Arenor är enkla måltavlor för attentat, eftersom det finns så många människor i omlopp.

- Det är ganska väl känt att stora folksamlingar drar till sig den här typen av risker, och det inträffar av allt att döma i samband med att folk ska gå därifrån. Det tycks ha varit säkerhetskontroller när man kommit in, men det kanske har varit lätt för en gärningsman att ställa sig utanför.

Hans Brun drar liknelser till attacken mot fotbollsarenan Stade de France i Paris den 13 november 2015, där en förbipasserande dödades, utöver de tre gärningsmännen.

- Det är en typ av beteende som vi har sett i Mellanöstern och Afrika också, så det är egentligen ingenting nytt. Säkerheten på arenor kan aldrig bli 100 procent, det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med kollektivtrafiken och blir då en måltavla i sig, säger Brun.

ANNONS

Flera attentat stoppade

Att attacken till stor del dödat barn jämför han med terroristen Anders Behring Breiviks agerande i Norge 2011.

- Breivik är väl det bästa exemplet på det i Europa. Han gick in med vett och vilja för att skjuta bort en hel generation av unga socialdemokrater.

Attentatet är det mest omfattande i Storbritannien sedan fyra självmordsbombare slog till mot tunnelbana och bussar i London den 7 juli 2005. Men Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att avsaknaden inte handlar om bristen på försök.

- Sedan 2005 har brittisk polis förhindrat ett lika stort terrordåd eller större varje år. Den brittiska polisen och säkerhetstjänsten är oerhört skickliga. De har 130 års erfarenhet av att förebygga terrorism och har även fördelen att inte vara med i Schengensamarbetet. De kan lättare se när misstänkta terrorister reser in och ut ur landet, säger han.

ANNONS

Många Syrienresenärer

Omkring 1700 personer jobbar på Scotland Yards särskilda antiterrorenhet Special Operations 15, enligt Ranstorp.

- Det finns 800 personer i Storbritannien som har rest till kriget i Syrien, 400 av dem har återvänt. Sedan finns också en växande högerextremism. Storbritannien har mycket av allt men det är framför allt, precis som i Sverige, de våldsbejakande islamisterna som har varit det största problemet, säger han.

TT
ANNONS