Europol vill inte peka ut Nordkorea

ANNONS
|

Man kan inte i det här läget koppla Nordkorea till IT-attacken som skapade globala datorproblem och drabbade hundratusentals Windows-användare, menar den europeiska polismyndigheten Europol.

- Vi är öppna för att utreda i alla möjliga riktningar, men vi spekulerar inte och vi kan inte bekräfta. Det är fortfarande för tidigt att säga någonting, säger Europols talesperson Jan Op Gen Oorth till AFP.

ANNONS

Enligt säkerhetsexperter som undersöker den massiva virusattacken finns det tecken på kopplingar till Nordkorea. Experterna varnade samtidigt för att mer information kommer att komma.

Attacken visar tecken på att trappas ned, enligt Europol. Antalet påverkade datorer ligger nu på 163745, vilket är en rejäl minskning från de 226000 som rapporterades under söndagen.

Attacken började i fredags, drabbade banker, sjukhus och myndigheter och utnyttjade svagheter i äldre operativsystem i Microsoftdatorer. Viruset blockerar datorer och en bild dyker upp på offrets skärm och kräver en lösesumma på 300 dollar i bitcoin, motsvarande 2600 kronor. Enligt Europol ska omkring 250 betalningar ha genomförts och inbringat en summa på motsvarande 550000 svenska kronor sedan attacken lanserades.

TT-AFP

ANNONS