EU om brexit: "Vi saknar er redan"

Storbritannien har levererat, hälsar EU:s permanente rådsordförande i Bryssel. Sedan britterna nu åkallat Lissabonfördragets artikel 50 väntar två år – åtminstone – av ovisshet och tuffa utträdesförhandlingar mellan Storbritannien och EU.

ANNONS
|

Drygt 44 år efter Storbritanniens inträde i dåvarande EG den 1 januari 1973 knackade landets EU-ambassadör Tim Barrow på hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vid lunchtid i dag.

"Efter nio månader har Storbritannien levererat" twittrade sedan Tusk, med hänvisning till den tid som gått sedan britterna i fjol somras folkomröstat om att lämna EU.

I London stod samtidigt premiärminister Theresa May upp inför parlamentets underhus.

-Artikel 50-processen är nu igång och i enlighet med det brittiska folkets vilja håller Storbritannien på att lämna EU, sade May.

-Det här är ett historiskt tillfälle som inte går att vända tillbaka ifrån. Vi kommer att ta våra egna beslut och våra egna lagar. Vi tar kontroll över de saker som berör oss mest. Och vi tar det här tillfället i akt för att bygga ett starkare och mer rättvist Storbritannien, sade premiärministern.

ANNONS

Splittrat land

På väg till Tusk blev EU-ambassadören Barrow flitigt fotograferad av ett stort och brittiskdominerat pressuppbåd. Brittiska tidningar ägnar i dag hela sina förstasidor åt det historiska beskedet.

"Frihet!" utropar Daily Mail.

"Storbritannien stiger ut i det okända", konstaterar The Guardian.

Splittringen togs upp även av Theresa May i sitt tal.

-Jag vet att det här är en glädjens dag för vissa och en besvikelse för andra, sade May.

-Men när jag sätter mig vid förhandlingsbordet under kommande månader kommer jag att representera alla – även de EU-medborgare som bidragit till att göra det här landet så stort, förklarade premiärministern.

-Vi kan göra det här till en framgång och bygga ett land som våra barn och barnbarn är stolta över att kalla sitt hem, avslutade hon.

"Tack och adjö"

Barrows insats i Bryssel innebär att den formella brexitprocessen nu är igång.

-Det finns ingen anledning att låtsas att det här är en glädjedag, varken i Bryssel eller London, sade Tusk på en snabb presskonferens efter brexitbrevsöverlämnandet.

-Men det finns också något positivt i brexit. Brexit har gjort oss, övriga 27 länder, mer beslutsamma och mer enade än förut. Det innebär att både jag och EU-kommissionen har ett starkt mandat för att skydda de 27 ländernas intressen, sade rådsordföranden.

ANNONS

-Vad vi också bör betona i dag är att ännu har inget förändrats. Så länge Storbritannien är kvar i EU så kommer EU:s lagar att gälla, sade Tusk innan han avslutade med tämligen dyster min.

-Vad kan jag tillägga? Vi saknar er redan. Tack – och adjö.

Förhandlingsmandat

Närmast väntar nu för de kvarvarande EU-länderna att bestämma sig om sin förhandlingslinje.

Tusk väntas skicka ut ett första utkast till medlemsländerna redan på fredag, efter diverse samtal under den vårkongress som EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP håller på Malta under de närmaste dagarna.

Därefter ska EU-länderna arbeta fram förhandlingsmandatet i täta diskussioner mellan ländernas statssekreterare, EU-ministrar och slutligen deras stats- och regeringschefer.

Den 29 april samlas ledarna till ett toppmöte i Bryssel för att slå fast det mandat, som chefsförhandlaren Michel Barnier därefter kan börja diskutera med London.

-Det här är dag ett på en väldigt lång och svår väg, sade Barnier i ett möte med Maltas premiärminister Joseph Muscat på onsdagen, enligt Muscats presstalesman.

Många frågor obesvarade

Många frågor är obesvarade efter brexit. Bland annat vad som händer med landets gränser. Brittiska regeringen har signalerat att den vill att gränsövergångarna ska bli så smidiga som möjligt.

En annan fråga är vad som händer med de EU-medborgare som bor i landet.

ANNONS

-Jag hoppas att vi kan ta itu med den här frågan kring EU-medborgare här och brittiska medborgare i andra medlemsstater så tidigt som möjligt i förhandlingarna, säger May.

Klart inom 1,5 år?

Målsättningen är att nå en fungerande uppgörelse redan inom 1,5 år, i lagom tid för att alla medlemsländers parlament därefter ska hinna ge sina formella klartecken före den 29 mars 2019.

Den dagen blir det annars möjligt för Storbritannien att utträda direkt ur EU, utan att någon uppgörelse nåtts.

En sådan situation vill dock knappast någon hamna i.

-Att inte nå någon uppgörelse är dåligt för alla, framför allt för Storbritannien, sade Donald Tusk i EU-parlamentet för två veckor sedan.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS