EU och Kina markerar mot befarat Trumpbesked

Kina och Europa står sida vid sida för Parisavtalet och mot klimatförändringar. Det försäkrar ledarna Angela Merkel och Li Keqiang på ett möte i Berlin, med anledning av det besked som väntas från USA:s president Donald Trump i kväll.

ANNONS
|

I går kom uppgifter från insatta källor till flera medier om att Trump beslutat att hoppa av klimatavtalet.

Nu twittrar Trump : "Jag kommer att lämna mitt beslut om Parisavtalet på torsdag klockan 15", vilket är klockan 21 svensk tid.

Själv har han inte gett några indikationer om vilket beslutet är, utan säger att han har lyssnat till många människor.

Rapporterna som kom under gårdagen om att han bestämt sig för att USA ska lämna klimatavtalet skapade kraftiga reaktioner både i USA och i många andra länder. Om USA drar sig ur kan effekten av avtalet minskas.

ANNONS

Kina och EU

Men avtalet är redan i kraft, och Kina och EU håller fast vid det.

- Kina kommer att fortsätta implementera löftena i Parisavtalet, för att uppnå målen till 2030 stabilt, steg för steg, säger premiärminister Li på en presskonferens med Merkel i Berlin, och får medhåll av den tyska förbundskanslern.

- Men självklart hoppas vi göra detta i samarbete med andra, tillägger Li.

Från Ryssland hälsar också president Vladimir Putin att landet kommer att fortsätta stödja avtalet. Det finns inga bra alternativ, säger Putin via sin talesman Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyråer.

"Nödvändigt"

Det gemensamma uttalandet i Berlin är det första mellan Kina och EU, och som sådant en stark markering från två av jordens – jämte USA – största utsläppare.

"EU och Kina anser att klimatåtgärder och en övergång till ren energi är mer nödvändigt än någonsin", hette det i en kommuniké inför mötet Li–Merkel.

ANNONS

Hur processen kommer att se ut om USA vill lämna klimatavtalet är oklart. Att dra sig ur själva klimatavtalet kan ta upp till fyra år. Trump kan också välja att hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992. Ett sådant utträde skulle ta ett år, men ha mer extrema konsekvenser.

USA:s tidigare president Barack Obama var pådrivande för att få igenom Parisavtalet, men Trump hade som vallöfte att landet ska lämna det.

Flera av ledarna för USA:s största och tongivande företag har vädjat till Trump att inte hoppa av avtalet, däribland oljebjässen Exxon Mobil Corp, Apple, Dow Chemical, och Unilever.

Elon Musk, chef för Tesla och Space X, går ett steg längre och hotar med att hoppa av de råd med tunga affärsmän som Trump har upprättat, om presidenten gör verklighet av hotet att säga upp miljöavtalet.

TT

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Källa: FN

ANNONS