EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk (till vänster) och Kinas premiärminister Li Keqiang (mitten) på väg in till Asem-toppmötet i Bryssel.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk (till vänster) och Kinas premiärminister Li Keqiang (mitten) på väg in till Asem-toppmötet i Bryssel.

WTO-stöd från EU och Asien

Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir, tycker ett 50-tal ledare från Europa och Asien på toppmöte i Bryssel. Det gemensamma stödet för globalt samarbete är en tydlig passning till Amerika först-politiken i USA.

ANNONS
|

De 51 länder som var med på torsdagens och fredagens Asem-toppmöte utgör en tung del av världen, både ekonomiskt och numerärt.

Den tyngden – och vikten av att samarbeta – trycks det hårt på från deltagarna.

- Naturligtvis har vi våra meningsskiljaktigheter, men vi förstår också att globala utmaningar bara kan hanteras om vi arbetar tillsammans. Det är i vårt gemensamma intresse, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i sitt inledningsanförande inför mötet.

ANNONS

Vem budskapet var riktat till är tydligt. USA:s president Donald Trump och hans administration har gång på gång markerat att det är det egna landets väl och ve som gäller i första hand och aviserat både handelskrig och sitt motstånd mot allehanda internationella samarbetsorgan.

Stöd för WTO

Bland det som Asem-länderna gemensamt stöttar finns framför allt världshandelsorganisationen WTO, som pressas hårt av amerikanskt missnöje.

"Ledarna upprepar sitt starka stöd till att bevara och stärka det internationella regelbaserade handelssystem som centreras kring WTO" heter det bland annat i uttalandet från mötet i Bryssel.

Framför allt handlar det ändå om att visa att samarbete fungerar.

- Vi kan visa att det här handlar om att skapa vinna-vinna-lägen och göra klart att det som den ena sidan tjänar på, kan också gynna den andra, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Myanmar och Korea

Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström (S) som passade på att ha en rad bilaterala samtal. Med Kyaw Tin, biståndsminister i Myanmar (Burma), talade hon både om situationen för rohingya-minoriteten och om de två Reuters-journalister som dömts till fängelse.

ANNONS

- Det här står i vägen för väldigt mycket av de kontakter som de vill ha, säger Wallström.

Med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha diskuterades bland annat om Sverige kan göra mer för att hjälpa till i relationerna mellan Nord- och Sydkorea.

- Vi kan se till att vi stöttar förtroendeskapande åtgärder. Det är roligt att de verkar lita på oss i alla fall och att vi ständigt har den här diskussionen och dialogen om vad nästa steg ska vara, säger Wallström i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Europa och Asien i toppmöte

Asem-toppmötet i Bryssel var det tolfte sedan samarbetet mellan EU och sydostasiatiska Asean formaliserades i mitten av 1990-talet. Toppmötena hålls vartannat år i Europa och vartannat i Asien och samlar stats- eller regeringschefer från medlemsländerna, samt ett tiotal länder till som anslutit sig till Asem-grupperingen.

Följande länder fanns på plats i Bryssel:

EU (alla 28): Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Övriga Europa (totalt 3): Norge, Ryssland och Schweiz.

Asean (alla 10): Brunei, Filippinerna, Indonesien, Kambodja, Laos, Malaysia, Myanmar (Burma), Singapore, Thailand och Vietnam.

Övriga Asien (totalt 8): Bangladesh, Indien, Japan, Kazakstan, Kina, Mongoliet, Pakistan och Sydkorea.

Övriga (totalt 2): Australien och Nya Zeeland.

ANNONS