EU-miljard till säkrare städer

EU-kommissionen frigör nästan en miljard kronor under 2018 för att terrorsäkra Europas städer. Utökat utbyte av personuppgifter med länder som Turkiet, Egypten och Marocko ska också bidra till en säkrare kontinent.

ANNONS
|

- Vi kan inte stoppa alla attacker. Vi kan inte skapa ett nollriskläge, men vi kan göra det svårare och svårare för terrorister och andra som vill oss illa att genomföra sina attacker, säger EU:s säkerhetskommissionär Julian King på en presskonferens i Bryssel.

Med sig har han ett "antiterrorpaket", bland annat bestående av 18 miljoner euro redan i år och ytterligare 100 miljoner nästa år som ska användas till att ändra eller bygga om i Europa för att skapa säkrare städer.

ANNONS

Bygga om?

Tanken är att exempelvis skapa hinder för attentatsmän som vill köra rätt in i folkmassor som i Nice, Berlin eller Stockholm. Pengarna ska kunna användas för att delfinansiera rena ombyggnadsprojekt, men också till forskning och informationsutbyte.

- Vi anser att vi kan göra saker för att offentliga utrymmen ska bli mindre sårbara, utan att för dens skull ändra dem totalt, säger King.

EU-kommissionen vill dessutom utöka polissamarbetet Europols möjligheter att utbyta personuppgifter med Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Tunisien och Turkiet.

Hårdare bombregler

I paketet ingår också hårdare regler för ämnen som kan användas till att göra hemmagjorda bomber samt en handlingsplan för att bättre kunna förbereda sig för kemiska eller biologiska attacker.

- Vi har inga tecken som tyder på att risken ökat för något sådant, men vi måste vara redo, säger King i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS

Fakta: Terror i EU

De senaste åren har de större terrorattackerna i EU oftare riktats mot "mjuka mål", som folkmassor och restaurang- och konsertbesökare snarare än militära eller politiska mål. Här är några av de större dåden sedan 2015:

  1. 13 november 2015: 130 döda i attack mot Bataclan-teatern och kroggäster i Paris.
  2. 22 mars 2016: 32 döda i självmordsbomber på flygfältet och tunnelbanan i Bryssel.
  3. 14 juli 2016: 84 döda när lastbil körde in i nationaldagsfirande i Nice.
  4. 19 december 2016: Tolv döda i lastbilsdåd mot julmarknad i Berlin.
  5. 7 april 2017: Fem döda i lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm.
  6. 22 maj 2017: 22 döda i sprängdåd vid popkonsert i Manchester.
  7. 3 juni 2017: Tio döda i attack med skåpbil och efterföljande knivhuggning i London.
  8. • 17–18 augusti 2017: Sammanlagt 16 döda i en attack med en skåpbil i Barcelona samt en bilattack på strandpromenaden i Cambrils.

ANNONS