Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Portugals premiärminister Antonio Luis Santos da Costa inför dagens toppmöte i Slovakiens huvudstad.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Portugals premiärminister Antonio Luis Santos da Costa inför dagens toppmöte i Slovakiens huvudstad.

EU-ledare försökte visa enad front

EU-ledarna anstränger sig för att visa upp en enad front i unionens värsta kris hittills. De undvek dock de mest splittrande frågorna på toppmötet i Bratislava.

ANNONS
|

För att visa upp en beslutsamhet att ta sig ur EU:s kris höll Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande en gemensam presskonferens efteråt.

De lovade att jobba hårt tillsammans för att nå framgång. Samma tongångar kom från statsminister Stefan Löfven.

- Vi är fast beslutna att samarbeta. EU är oerhört viktigt för våra länder.

ANNONS

Konkreta resultat

Britternas beslut att lämna unionen har skapat en oro för krav på liknande folkomröstningar även i andra medlemsstater. Dessutom har förra årets flyktingkris, och dessförinnan eurokrisen, skapat splittring och missnöje i unionen.

EU-ledarna underströk att EU nu måste visa upp konkreta resultat i frågor som är viktiga för medborgarna. Det handlar framförallt om migrationspolitik, kampen mot terrorism men även social och ekonomisk trygghet när globaliseringen oroar.

Några konkreta resultat kom dock inte från det borgliknande slottet ovanför Bratislava eller båtlunchen på Donau. Det blir nu upp till EU-kommissionen, EU:s ordförandeland Slovakien och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att fylla sin föreslagna färdplan med åtgärder som kan genomföras.

- EU är inte perfekt, men det bästa vi har, säger Tusk.

Färre migranter

Migrationsfrågan och behovet av att stärka bevakningen av EU:s yttre gränser tog de flesta upp. Inför toppmötet skrev Tusk i ett brev till EU-ledarna att förra årets kaos vid gränserna, och dagliga bilder av hundratusentals människor som rör sig över kontinenten utan kontroll skapat en känsla av hot hos många européer.

ANNONS

Målet är nu att minska antalet "irreguljära" migranter rejält. Det kan också ske genom avtal med länder utanför EU som syftar till att minska migrantströmmarna.

- De yttre gränserna måste hållas. Annars fungerar inte de interna (gränserna), säger Löfven.

Inga hårda ord

EU-ledarna uppges ha undvikit hårda ord och attacker mot varandra. Och de gick runt de mest splittrande frågorna. En är förslaget på ett obligatoriskt system för att fördela asylsökande mellan EU-länderna. Där finns ett hårt motstånd framförallt i bland de forna öststaterna. Löfven hoppas fortfarande på förslaget, men säger:

- Det ser inte ljust ut.

De fyra mest kritiska länderna – Polen, Slovakien, Ungern och Tjeckien – krävde i ett gemensamt papper "flexibel solidaritet" inom främst migrationsområdet.

Angela Merkel säger att hon inte riktigt vet vad de menar och att de fyra fått stöd i en svår situation.

ANNONS

- Men vi har alla sett att majoritetsbeslut i känsliga frågor möts av stor skepsis, sade Merkel och tillade att EU kanske får pröva andra vägar i sådana frågor.

En annan splittrande fråga är möjligheter att vissa länder önskan att kunna begränsa den fria rörligheten inom unionen, till exempel för att undvika dumpning av löner och arbetsvillkor på arbetsmarknaden.

Stoppa missbruk

Länder i östra EU, som Polen, försvarar dock sina medborgares rätt att arbeta i rikare EU-länder.

- De förstår att det kan förekomma missbruk, men de vill inte se någon generell begränsning av den fria rörligheten, säger Löfven.

I flera länder finns kraftig kritik mot nya frihandelsavtal som håller på eller har framförhandlats med USA och Kanada. Frihandel togs dock inte upp.

Fakta: Bratislavamötet och färdplanen

En färdplan med möjliga åtgärder och mål har tagits fram.

Färdplanen är dock inte antagen av EU-ledarna ännu.

Färdplanen innebär:

- "Full kontroll" av EU:s yttre gränser

- Okontrollerade migrantströmmar ska aldrig mer tillåtas

- Bulgarien ska få hjälp med att bevaka sin Turkietgräns

- EU:s gränsbevakningsstyrka ska nå full kapacitet innan årets slut

- Alla som passerar EU:s yttre gräns ska kontrolleras mot EU:s databaser

- Ett system för att registrera person- och reseuppgifter on line för inresa i EU ska sättas upp

- Systematiska ansträngningar mot radikalisering, inklusive utvisning och inreseförbud

- EU-ländernas försvarspolitiska samarbete ska utökas

- Beslut under året om EU-stöd till länders kamp mot ungdomsarbetslöshet

- Beslut under året om att förlänga EU:s fond för strategiska investeringar

Källa: Bratislavadeklarationen och EU-kommissionens och EU:s rådsordförandes förslag till färdplan

ANNONS