Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

European Parliament Brexit Coordinator Guy Verhofstadt addresses the European Parliament Employment and Social Affairs Committee at the European Parliament in Brussels on Wednesday Aug. 30, 2017. Verhofstadt said Wednesday that the slow progress of the divorce proceedings between the EU and Britain has made sure that the need of a prolonged transition period after the March 2019 deadline is gaining ever more traction. (AP Photo/Virginia Mayo)

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU-ilska över brittiskt straffkrav

Liberala brittiska EU-parlamentsledamoten Catherine Bearder ingick i den stora majoritet som nyligen röstade för en parlamentsresolution om de långsamma framstegen hittills i brexitförhandlingarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det gillas inte av den brittiska regeringen. Brexitministern David Davis kräver i ett brev till Bearders partiledare Vince Cable åtgärder mot henne för att ha agerat mot "Storbritanniens och EU:s intresse".

Reaktionen låter inte vänta på sig.

"Först trodde jag det här var ett skämt. Men nu är vi överens om att jag ska ta upp det här med brexitminister Davis. Det är djupt oroande att en minister använder sin ställning för att antyda att en demokratiskt vald politiker agerar på ett förrädiskt och opatriotiskt sätt", rasar Guy Verhofstadt, som leder den liberala partigruppen i EU-parlamentet, där även Bearder ingår.

Davis eget parti, Konservativa partiet, har stängt av två av sina egna ledamöter i EU-parlamentet sedan även de röstat för parlamentets resolution.