EU agerar mot Gazprom

ANNONS
|

EU-kommissionen vänder sig bland annat mot att Gazprom i sina kontrakt med enskilda EU-länder förbjudit dem att sälja gasen vidare till andra.

-Gazprom har kunnat sätta högre priser i ett land, utan att riskera att billigare gas sänds vidare från ett annat, sade konkurrensansvariga EU-kommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

De åtta berörda länderna är Bulgarien, Tjeckien, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen och Slovakien.

Gazprom tillbakavisar

Den statskontrollerade ryska gasjätten lär dock inte ge med sig i första taget.

"Gazprom anser att de invändningar som förts fram av EU-kommissionen är grundlösa", meddelas i ett uttalande från bolaget, som dessutom får politiskt flankstöd från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

-Sedan EU antog det så kallade tredje energipaketet (med större krav på konkurrens och öppenhet) så har det gjorts försök - och de fortsätter - att retroaktivt lägga de här kraven på gamla kontrakt också. Det är absolut oacceptabelt, sade Lavrov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Miljardböter

Gazprom har tolv veckor på sig att svara på klagomålen och riskerar i slutändan miljardböter om EU inte anser att svaret eller eventuella åtgärder är tillräckliga. Vestager håller dock än så länge en försonlig ton.

ANNONS

-I det här läget är alla vägar öppna. Först och främst vill vi . . . inleda kontakter och samtal, sade Vestager.

Ryska analytiker befarar samtidigt att myndigheterna i Moskva ska agera överilat och ytterligare spä på de infekterade relationerna mellan EU och Ryssland.

"Vad som oroar oss mest i det här läget är en reflexartad reaktion från den ryska regeringen som trappar upp situationen och i slutändan kostar Gazprom ännu mer", heter det i en analys från Sberbank-CIB, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryska gas- och oljebolaget Gazprom är störst i världen på utvinning av gas och har monopol på gasexport från Ryssland.

Den ryska staten kontrollerar Gazproms aktiemajoritet. VD sedan 2001 är Aleksej Miller och styrelseordförande sedan 2008 är förre premiärministern Viktor Zubkov.

I september 2012 började EU-kommissionen utreda misstankar om att Gazprom hindrat gasflödet mellan EU-länder, utestängt andra aktörer från marknaden och manipulerat priserna.

ANNONS