"Ett muller av gråt, tallrikar och glas som krossades"

Barcelona och La Rambla är populära destinationer för turister från hela världen, inte minst svenskar. Göteborgarna Jerry Andersson och Reza Wesali satt vid en uteservering mitt på promenadgatan när kaoset bröt ut.

ANNONS
|

– Det sjukaste är att vi tänkte käka precis där det hände, men så gick vi en bit längre ner, säger Reza förbluffat innan han börjar berätta:

– Rätt som det var hörde vi folk skrika och springa. Sen var det som ett muller av gråt, tallrikar och glas som krossades, bord som föll i marken.

Jerry fyller i:

– Det var som en bowlinghall. Vi fattade inte riktigt vad som hände, vi följde bara dominoeffekten av panik. Men några måste sett vad som hände eller så är det en instinktiv reaktion att när några börjar springa så springer alla.

ANNONS

Tog skydd i tunnel

Killarna sprang och tog skydd i en tunnelgång. Sedan började kampen för att försöka ta sig tillbaka till hotellet. Ett komplicerat företag eftersom det låg drygt 50 meter från platsen där skåpbilens skräckfärd tog slut.

– Dagarna innan var det fullt med folk här på La Rambla, men efter terrordådet var det som en spökstad. Det var mer poliser än vanligt folk, men alldeles tyst, berättar Reza.

Så tillägger han:

– Gatan var avstängd hela natten fram till i morse. Jag trodde först att polisen tagit gärningsmannen, men eftersom fler och fler trupper från insatsstyrkan kom så förstod jag att han måste vara på fri fot. det kändes som en film!

"Det är en sjukt konstig känsla"

På morgonen efter dådet såg killarna hur folk började lämna blommor på gatan för att hedra offren. Parallellt började folk strömma ut på gatan igen.

– Det känns inte som att folk är rädda här, resonerar Reza.

Är ni rädda?

– Jag vet inte. Det är en sjukt konstig känsla, svarar Jerry.

Han pausar, sen fortsätter han:

– Jag har nog känt mig mer berörd när jag har suttit hemma i Sverige och läst om attentat på andra platser. Jag har känt mig mer lugn nu när jag varit här mitt i det. Det är det som är konstigt.

ANNONS

Kan det ha skett en normalisering inom dig, eftersom du läst så mycket om liknande händelser?

– Nej, det kan aldrig bli normaliserat med terrorattentat, men nej, jag vet heller inte varför det känns bättre att vara med om ett terrordåd personligen än att läsa om det i tidningen, säger Jerry Andersson.

"Smutskastar hela vår religion"

Reza menar att det tog tid att ens få grepp om vad som hänt.

– Jag har inte riktigt fattat det än, tror jag. Jag fattade det mer och mer när jag såg dödssiffran stiga på nyheterna. Fast jag blir framför allt så chockad! Hur kan man använda religion för att skapa kaos? Dessa gärningsmän smutskastar hela vår religion. Det är det som stör mig mest.

IS säger sig ligga bakom

Islamiska staten, IS, har tagit på sig attentatet. Många av gäringsmännen är identifierade men polisen har ännu inte gått ut med information om dessa personer har kopplingar till IS.

– Jag blir så irriterad, folk som läser tidningen fattar inte att det inte är religiösa människor som gör så här. I Koranen står det man ska inte skada nån, ändå gör de det. Det är propaganda och hjärntvätt som får folk att agera på det här sättet.

Vad tror du att man kan göra för att motverka islamofobin i spåren av jihadismen?

ANNONS

– Media har ett ansvar att vara tydliga med att det inte har med oss att göra. Jihadismen är som en sekt där man manipulerar svaga människor som inte har något sammanhang. Det är skadade människor som gör det här. Det har inget med religion att göra, utan det handlar om hat.

ANNONS