Ett drivhus för terror-rekrytering

ANNONS
|

Molenbeeck ligger i Brysselområdet, och är platsen för uppmärksammade polisrazzior efter terrorattackerna i Paris i fredags.

För belgiska myndigheter är det ett välkänt tillhåll för radikaliserade grupper och individer, ett nav för värvningen av krigare till Syrien och Irak.

- Men det är inte lätt att jobba där, det är otryggt. Belgarna är inte heller så bra på närpolisarbete. Då har de inga tentakler utåt, inga känslospröt.

- De har inte satsat på förebyggande verksamhet. Då blir det bara repression, att man agerar när något händer. Då blir det så här.

Det är samma sak i Frankrike, enligt Magnus Ranstorp.

ANNONS

- Definitivt. Problemen med Frankrike och Belgien är att det satsas mycket på säkerhetstjänsterna, men det blir fel fokus.

Det finns en social, kulturell och religiös bakgrund till att Molenbeek, förutom ortens och landets geografiska placering i Europa, är central i rekryteringen av framför allt unga män till IS.

- Det ena är att de har haft en grupp som heter Sharia 4 Belgium, alltså Sharia för Belgien.

- Det är en antidemokratisk salafistisk organisation som arbetat öppet och konfrontatoriskt och varit involverad i nästan var fjärde rekrytering ner till Syrien.

- Det andra är att segregationen, utanförskapet och otryggheten i området. Det skapar en drivhuseffekt som underlättar rekryteringen, säger Magnus Ranstorp och understryker:

- Det är inte fattigdom och utanförskap i sig som gör att de åker ner, det är kombinationen med att det finns rekryterare. Tynnered i Göteborg är också ett segregerat område, men väldigt få IS-frivilliga kommer från Tynnered. Desto fler kommer från Angered.

Angered är en central plats i Sverige för rekryteringen till IS, Molenbeek - ett av två rekryteringsnav i Belgien - för hela Europa, enligt Magnus Ranstorp.

- De har i Europa störst antal militanta islamister som åker ner till Syrien för att kriga per capita. Belgien ligger också strategiskt och där finns också organiserad brottslighet och vapenhandel.

ANNONS

- Det blir en perfekt kombination i det här sammanhanget, säger Magnus Ranstorp.

Tidigare i år dömdes ledaren för Sharia 4 Belgium, 32-årige Fouad Belkacem, till tolv års fängelse för att ha ordnat jihadistresor till kriget i Syrien. Även om han själv inte tagit till vapen har hans ledarskap varit tillräckligt dominerande för att leda till ett hårt straff, konstaterade domstolen i Antwerpen.

Det stod klar, konstaterade domaren, att Belkacem förberett ungdomar fysiskt och psykiskt för väpnad strid.

Enligt domstolen har Sharia 4 Belgiums medlemmar bland annat utfört terrorhandlingar i Syrien, rekryterat till terrororganisationer och manat till väpnat våld på hemmaplan.

Totalt 46 personer åtalade i härvan, men bara åtta fanns på plats. De flesta misstänktes vara kvar i Syrien.

En pappa till en 20-årig man, som han hämtat hem från Syrien, jämförde Sharia 4 Belgium med en sekt, med tanke på hur de lockas in, hur de initieras och får nya namn, sa han till Reuters inför domen.

Hans son fick tre års fängelse villkorligt, sedan han vittnat mot sina medåtalade.

ANNONS