"Ett bekymmersamt världsläge som blivit värre"

GP:s Britt-Marie Mattsson är på plats i Almedalen och sammanfattar det spända världsläget.

ANNONS
|

Ett bekymmersamt värdsläge som blivit värre.

Så sammanfattar kabinettssekreterare Annika Söder Sveriges första halvår i FN:s säkerhetsråd. Men ändå finns utrymme för diplomatiskt arbete.

Utrikesfrågorna är inte lika framträdande i Almedalen som tidigare år. Försvarspolitiken har fått ett större utrymme och i Visby hamn ligger krigsfartyget HMS Carlskrona förtöjd. Försvarsmakten arrangerar seminarium ombord med inriktning på näringslivets roll i fred, kris och krig. ÖB Micael Bydén talar om vikten av ett totalförsvar och manar svenska företag att inte bara se över sin beredskap utan att göra en genomgripande omställning. Han ser en puckel framför sig med kraftiga ekonomiska investeringar för att stärka Sveriges beredskap och försvarsförmåga.

ANNONS

Saknar rätt krisberedskap

Carola Lemne, VD för Svenskt Näringsliv, medger att svenska företag i allmänhet inte har den krisberedskap som ÖB efterlyser och påminner om att hon en gång var krigsplacerad i sin tidigare roll som sjukhuschef. Idag är många höga chefers roller i försvarshänseende oklara. ÖB påpekar att det inte behöver handla om att lämna sitt jobb i en krissituation, och ställa sig till förfogande för krigsmakten, utan att det i många fall snarare handlar om att ha krigsplacering på sitt ordinarie arbete.

Sverige tillhör de länder som sänder trupp till FN:s fredsbevarande operationer - senast i Mali- men på ett annat seminarium säger kabinettssekreterare Annika Söder att det blivit allt svårare att få länder med vältränade soldater som utbildats med rätta värderingar att ställa upp i FN:s fredsbevarande insatser.

Halv miljon FN-soldater behövs - enbart i Kongo-Kinshasa

Kriserna i världen är många och enbart i ett land som Kongo-Kinshasa skulle det behövas minst en halv miljon FN-soldater för att klara övervakningsuppdraget. Nu finns en bråkdel på plats.

Men gör Sverige någon nytta i FN:s säkerhetsråd?

– Ja, svarar Annika Söder.

Sverige fick en rivstart i rådet med ordförandeposten under de första två månaderna. Femton nationer har plats i säkerhetsrådet. De fem permanenta - USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien - har vetorätt och kan med en enda röst blockera beslut. Stormaktskonflikten mellan USA och Ryssland förlamar en del av arbetet men Söder ser Kina som en nation som skulle kunna vara brobyggare. Frankrike har lagt fram ett förslag om att vetot endast skall användas om den egna nationens intressen konkret står på spel. Kanske finns det en öppning här.

ANNONS

Annika Söder är noga med att påpeka att det är viktigt att ha en öppen dialog med ickestatliga organisationer, NGO, som Läkare utan gränser, Rädda Barnen, Svenska FN - förbundet och Amnesty som står som arrangör av seminariet om Sverige i FN:s säkerhetsråd. Det finns en mängd viktiga frågor som kan drivas i rådet när vetoländerna blockerar varandra om de allvarliga krishärdarna Syrien och Jemen.

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin talar om vikten av förbud mot att utnyttja skolor som vapendepåer och förläggningar för soldater under krig, Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare utan gränser , om betydelsen av att skapa fredade zoner för humanitär hjälp i krig och konflikter, Maja Åberg från Amnesty om vikten av att skärpa svenska regler för vapenexport och Aleksander Gabelic, ordförande i FN-förbundet, om vikten av att utnyttja diplomatin.

Det är för tidigt att utvärdera Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd. Men alla seminariedeltagarna är överens omatt mycket viktigt diplomatisktarbete kan ske under radarn.

Uppmaningen: håll huvudena kalla

På ett annat seminarium talar FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson om FN:s globala mål och Agenda 2030. På frågan vad han tycker om president Donald Trumps twittrande om att Nordkoreas ledare borde skaffa sig ett liv istället för att sända iväg missiler som kan kärnvapenbestyckas svarar han diplomatiskt att han inte regelbundet följer Trumps tweets.

ANNONS

Men han uppmanar alla att hålla huvudena kalla i en situation som riskerar att kasta in den koreanska halvön i en allvarlig militär konflikt.

ANNONS