Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.

Etiopisk premiärminister stuvar om regering

Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed har stuvat om regeringen i ett försök att blidka missnöjet bland befolkningen med den styrande och totalt dominerande EPRDF-alliansen.

ANNONS
|

Sammanlagt 16 ministrar byts ut, varav tio tidigare inte innehaft någon ministerpost i regeringen. En av de största förändringarna är att försvarsministern Siraj Fegessa ersätts. Han ersätts av Motuma Mekassa ur den oromodominerade delen av alliansen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Försvarsministern har bland annat översynsansvar för det undantagstillstånd som råder i landet.

Det EPRDF-dominerade parlamentet har även valt Muferait Kemil, tidigare minister för kvinnofrågor, som första kvinna till posten som talman.

Abiy Ahmed, den första premiärministern som är etnisk oromier, svors in i början av april och har anslagit en försonlig ton mot oppositionen och mot ärkefienden Eritrea. Han ersatte Hailemariam Desalegn, som i februari överraskande meddelade sin avgång efter mer än två års oroligheter och regeringskritiska protester, ledda av företrädare för just den marginaliserade folkgruppen oromo.

ANNONS

I samband med omstuvningen i det etiopiska toppskiktet byts också regeringstalesmannen ut, medan finansministern och utrikesministern sitter kvar på sina poster. Den nye talespersonen Ahmed Shide, är den högst uppsatta etniska somaliska medlemmen i Etiopiens styrelseskikt, skriver AFP.

Abiy Ahmeds första resa som premiärminister gick till Etiopiens somaliska del i syfte att bygga broar mellan landets olika folkgrupper.

TT

Fakta: Abiye Ahmed och EPRDF

Den 42-årige ingenjören Abiye Ahmed har röstades fram som Etiopiens nye premiärminister av det styrande partiet Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front (EPRDF).

Han är ganska oprövad som hög politiker och hade innan utnämningen bara suttit i ungefär ett år som minister för vetenskap och teknik.

Hans företrädare, 52-åriga Hailemariam Desalegn, utsågs till utrikesminister och vice premiärminister 2010.

När premiärministern Meles Zenawi avled 2012 utsågs Desalegn till premiärminister. Han avgick överraskande i februari i år.

EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken fungerar landet som en enpartistat.

Etiopien är ett av få områden i Afrika som, bortsett från en femårig ockupation av Mussolinis Italien, aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste efter Nigeria och invånarantalet är cirka 100 miljoner.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden

ANNONS