Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.

Etiopiens ledare jobbar på jämställdheten

Först fick Etiopien en på pappret jämställd regering, därefter sin första kvinnliga president. Nu får landets högsta domstol sin första kvinnliga ordförande någonsin.

ANNONS
|

Etiopiens parlament har godkänt premiärministern Abiy Ahmeds utnämning av Meaza Ashenafi till HD-ordförande, och hon har redan svurits in. Beskedet kommer bara några dagar efter att parlamentet gett grönt ljus för Sahle-Work Zewde att bli Etiopiens första kvinnliga president.

I mitten av oktober utsåg Abiy Ahmed tio kvinnliga ministrar i sin nya regering, som består av 20 personer. Bara två andra afrikanska länder – Rwanda och Seychellerna – har regeringar som består av lika många kvinnor som män.

Abiy Ahmed blev premiärminister i april i år och har under sin tid vid makten i Etiopien avslutat en två decennier lång konflikt med grannlandet Eritrea, släppt fängslade dissidenter fria och välkomnat tidigare förbjudna grupper tillbaka till landet.

ANNONS

Han har dock inte lyckats stävja de etniska konflikter i de södra delarna av landet, som tvingat över två miljoner människor på flykt sedan i våras.

TT-Reuters

Fakta: Abiy Ahmed och Etiopien

Ingenjören Abiy Ahmed röstades fram som Etiopiens premiärminister av det styrande partiet Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front (EPRDF).

EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat.

Etiopien är ett av få områden i Afrika som, bortsett från en femårig ockupation av Mussolinis Italien, aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste efter Nigeria och invånarantalet är cirka 100 miljoner.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden

ANNONS