Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180605-etiopieneritrea-692501_se.gp_1.jpg
Etiopiens premiärminister premiärministern Abiye Ahmed (till vänster) tillsammans med sin företrädare Hailemariam Desaleg i samband med att Ahmed tog över posten. Arkivbild.

Etiopien vill lösa gränstvist med Eritrea

Etiopiens styrande parti EPRDF kommer att acceptera ett FN-stött avtal som syftar till att lösa en långdragen gränstvist med grannlandet Eritrea. Gränsdispyten har i åratal lett till spänningar och väpnade konflikter mellan länderna.

"Den eritreanska regeringen borde anta samma ståndpunkt utan några reservationer och acceptera vår uppmaning att återuppta den långlivade freden mellan de två broderländerna, som den var förut", heter det i ett uttalande på Facebook.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avtalet som definierar en gräns togs fram av en FN-stödd kommission efter en konflikt åren 1998–2000.

Beskedet visar på en omfattande politisk vändning i Etiopien sedan den nye premiärministern Abiye Ahmed svors in i april. Han lovade då att försöka mäkla fred med Eritrea.

Eritrea, som tidigare var en etiopisk provins, röstade för självständighet 1993 men hamnade snart i krig med sin granne där gränsdragningsfrågan var en central drivkraft i konflikten. Etiopien förlorade i och med Eritreas frigörelse hela kustremsan vid Röda havet.

Omkring 80 000 människor dödades i konflikten. Sedan kriget formellt avslutades har sporadiska stridigheter, i vilka hundratals människor dödats, utbrutit mellan länderna.

Bakgrund: Abiye Ahmed och EPRDF

TT

Ingenjören Abiye Ahmed röstades fram som Etiopiens nye premiärminister av det styrande partiet Ethiopian People’s Revolutionary Democratic Front (EPRDF) tidigare i år. Han är ordförande i Oromofolkets parti OPDO. Han var då ganska oprövad som hög politiker och hade bara suttit i ungefär ett år som minister för vetenskap och teknik.

Företrädaren Hailemariam Desalegn utsågs till utrikesminister och vice premiärminister 2010. När premiärministern Meles Zenawi avled 2012 utsågs Desalegn till premiärminister. Han avgick överraskande i februari i år.

EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken fungerar landet som en enpartistat. Sedan Abiye Ahmed tillträdde som premiärminister har det dock kommit flera tecken på att det järnhårda styret börjar lättas upp något.

Mest läst