Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill göra flera grundlagsändringar efter den misslyckade militärkuppen i landet.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill göra flera grundlagsändringar efter den misslyckade militärkuppen i landet.

Erdogan stärker makt över militären

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tagit nya steg för att stärka sin makt över militären efter kuppförsöket. Samtidigt har den svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay häktats, som en del av den pågående utrensningen av turkiska medier.

ANNONS
|

Nya ministrar i det högsta militärrådet blir vice premiärministrarna och inrikes- och utrikesministrarna, meddelade Turkiets regering på söndagen.

Beskedet är det senaste steget från president Recep Tayyip Erdogan för att stärka sin makt över militären.

Grundlagsändringar

I lördags sade Erdogan i en tv-intervju att han vill göra flera grundlagsändringar efter det misslyckade kuppförsöket för drygt två veckor sedan. Bland annat vill han att den turkiska underrättelsetjänsten och landets överbefälhavare ska hamna under hans kontroll.

Regeringen kommer att behöva stöd från oppositionspartier för att få igenom det konstitutionella paket som ska presenteras för parlamentet. Två tredjedelars stöd behövs för att göra konstitutionella förändringar.

ANNONS

Erdogan meddelade också att militärskolor kommer att stängas och att ett nationellt militäruniversitet ska grundas.

Förändringarna ser ut att syfta till att ge Erdogan mer kontroll över landets väpnade styrkor och underrättelsetjänsten.

Pekar ut Gülen

Erdogan uppger att 18699 personer har frihetsberövats i åtgärder efter kuppen, och 10137 av dem har anhållits. Enligt nyhetsbyrån Anadolu har 1389 militärer avskedats för att de misstänks ha kopplingar till den förbjudna rörelse som leds av den muslimske predikanten Fethullah Gülen som bor i USA. Gülen anklagas för att vara hjärnan bakom kuppförsöket, något han nekar till.

17 journalister häktades på lördagen, skriver Reuters. Sex av journalisterna arbetade för tidningen Zaman och anklagas för kopplingar till Gülens rörelse. Bland dem finns den 72-årige journalisten Sahin Alpay som i flera år var verksam vid Stockholms universitet.

De tidigare terroranklagelserna gäller inte längre, uppger vänner till Alpay, utan han anses nu ha hyllat Gülenrörelsen och ursäktat kuppförsöket.

Den svenska branschorganisationen Utgivarna fördömer i ett uttalande utrensningen bland turkiska medier.

"Utvecklingen i Turkiet är oacceptabel. Press- och yttrandefrihet är en förutsättning för en fungerande demokrati", skriver Utgivarnas vd Per-Anders Broberg.

Fakta: Kuppförsöket i Turkiet

Vid 22-tiden fredagen den 15 juli startade den turkiska militären ett försök till statskupp och tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara.

Kuppförsöket misslyckades och slogs ned av regeringen och president Recep Tayyip Erdogan återtog kontrollen över landet. Tusentals turkar har gått ut på gatorna och visat regeringen sitt stöd.

Efter kuppförsöket har omfattande utrensningar inom militären, polisen, rättsväsendet och utbildningssystemet gjorts. De anklagas för att stödja den muslimske ledaren Fethullah Gülen som är bosatt i USA, och som tidigare var allierad med Erdogan.

Undantagstillstånd har utlysts. Det ger presidenten och regering ökade befogenheter utan att höra parlamentet.

Uppemot 19000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals blivit avskedade. Totalt beräknas omkring 60000 statligt anställda – domare, lärare, poliser och andra tjänstemän – antingen ha gripits eller fått sparken.

ANNONS