En anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller i en mobiltelefon, på mobilskalet är presidenten är avbildad. Arkivbild.
En anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan håller i en mobiltelefon, på mobilskalet är presidenten är avbildad. Arkivbild.

Erdogan i mobilen "en mardröm"

Mobilanvändare i Turkiet som ringde ett samtal vid midnatt på årsdagen av det misslyckade kuppförsöket fick till sin förvåning höra ett inspelat meddelande från landets president. "En mardröm", skriver en oppositionspolitiker.

ANNONS
|

Efter att mobilanvändarna slagit ett nummer hördes i stället för kopplingston ett röstmeddelande från den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han gratulerade på den nationella helgdagen av "demokrati och enighet", som nu har firats för att markera kuppens nederlag den 15 juli förra året.

Erdogan hördes även säga att han "önskar martyrerna barmhärtighet och hjältarna (som satte stopp för kuppen) god hälsa och välbefinnande". Först efter Erdogans budskap kunde samtalet kopplas fram.

Det var abonnenter tillhörande Turkiets största mobiloperatör Turkcell som fick meddelandet, och det hördes även över Vodafones nätverk, enligt den engelskspråkiga turkiska tidningen Hürriyet Daily News.

ANNONS

"Dåligt skämt"

"Nu får det vara nog, du får det till och med i din mobiltelefon, vilken förolämpning. Det är som en mardröm", skriver oppositionspolitikern Aykut Erdogdu på Twitter.

- Folk jag känner reagerar som att det var ett dåligt skämt, säger en man som bor i Istanbul och som är rädd att framträda med namn.

Han har själv inte hört mobilmeddelandet, men berättar i samtal med TT att många skriver om det på sociala medier.

Måste skratta

- Allt är så absurt, så de hade inga andra alternativ än att skratta åt det.

Det är förbjudet att uttala sig på ett sätt som kan uppfattas som en förolämpning av Erdogan. Trots det fortsätter människor att kritisera presidenten öppet på sociala medier, berättar TT:s källa.

- Jag tror att politikerna blev rädda efter rättvisemarschen och demonstrationerna som hållits senaste tiden och därför hände detta.

ANNONS

För en vecka sedan kulminerade en protestmarsch mot Erdogan i Istanbul. Hundratusentals människor samlades då efter en nästan månadslång marsch från Ankara för att demonstrera mot regimens alltmer repressiva åtgärder mot oliktänkande.

TT-AFP

ANNONS