Enigt EU stödjer krig mot IS

ANNONS
|

Den franske presidenten François Hollande har utfärdat vad som kan liknas vid ett krigstillstånd. Hans budskap är klart: IS ska bekämpas utan nåd.

Efter terrordåden i fredags, som krävde minst 129 liv, har landet mobiliserat 115 000 poliser, gendarmer och militärer över hela landet för att öka säkerheten för landets medborgare, enligt den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve.

Läs också: Försvarsministern: Sverige ställer upp

Bara inom loppet av ett dygn har 128 räder gjorts mot misstänkta islamister.

Samtidigt drar Frankrike samman allt mer militära resurser, bland annat hangarfartyget Charles de Gaulle med 29 stridsflygplan, för att öka anfallen mot mål som kan bindas till IS.

ANNONS

I måndags angreps bland annat en ledningscentral, ett rekryteringskontor, ett ammunitionsförråd och en träningsanläggning i staden al-Raqqa, som är ockuperad av IS och utropad som dess huvudstad.

Det finns uppgifter om att stridande för IS hann undkomma, men attackerna fortsätter dygnet runt med ökad intensitet och allt fler attackplan.

Det sker i samordning med den USA-ledda alliansen som gjort långt över 8 000 attacker i Irak och Syrien sedan i augusti i fjol.

Närmare 14 000 mål som stridsfordon, byggnader och infrastruktur för oljedistribution och -produktion har förstörts.

I attackerna deltar nio länder med västvärldens mest avancerade stridsflygplan. Det sker mot ett IS som praktiskt taget helt saknar flygförmåga.

Ändå tycks terrorgruppen, som utropat ett kalifat som inget land erkänner, än så länge upprätthålla sin stridsförmåga.

Det kan dock vara en tidsfråga innan en förändring inträffar på de olika krigsskådeplatserna.

EU:s samtliga medlemsländer svarade i går ja på en unik begäran från Frankrike om militärt solidaritetsstöd i kampen mot IS.

Det gjordes med hänvisning till artikel 42-7, en klausul i EU-fördraget som kan åberopas om ett medlemsland har attackerats.

–Frankrike kan inte agera ensamt i de här områdena, uppges den franske försvarsministern Jean-Yves Le Drian ha sagt till sina kolleger.

ANNONS

Efter beslutet sa EU:s utrikeschef Federica Mogherini vid en presskonferens:

–I dag har EU genom samtliga medlemsländer enhälligt uttryckt sitt starkaste stöd och sin beredskap att ge hjälp som behövs.

Vad de olika länderna kommer att bidra med återstår att se. Men det krävs sannolikt mer än fler bombplan i luften för att verkligen ta det slutliga steget och besegra IS.

USA har visserligen begränsade specialförband i området, troligen också andra koalitionsländer. Men det är inte tal om reguljära markstyrkor med tung utrustning och anfallskapacitet.

Däremot finns det en annan öppning som kan få avgörande betydelse. Det är förhoppningen om en möjlig fredsprocess i Syrien, med USA och Ryssland på samma sida av förhandlingsbordet. Det rapporteras att det finns en övergripande enighet om hur det skulle gå till.

I Paris talade i går den amerikanske utrikesministern John Kerry om att Assadregimen snart kan vara ett minne blott.

Han sa, enligt AFP, att Syrien kan vara veckor från en politisk övergång.

Det är vågat eftersom president Assad är Rysslands allierade. Men på senare tid, efter samtal i Wien, har USA och Ryssland närmat sig varandra.

På tisdagen kom också besked från det franska presidentkansliet:

Den franske presidenten Hollande åker till Washington för att träffa Barack Obama den 24 november. två dagar senare möter han Vladimir Putin i Moskva.

ANNONS

Putin och Hollande uppges också ha talat på telefon och kommit överens om att den ryska flottan i Medelhavet ska hjälpa fransmännen i kampen mot IS.

ANNONS