Enade mot hatet i Berlin

ANNONS
|

Kvarteren runt julmarknaden där attentatet utfördes under måndagskvällen var fortfarande avspärrade när minneshögtiden inleddes på tisdagskvällen. Utanför kyrkanKaiser-Wilhelm-Gedaechtniskirche hade många samlats för att följa gudstjänsten via högtalare. De flesta stod i tysthet och lyssnade på prästens ord och de psalmer som sjöngs.

Inträde till kyrkan tilläts enbart för speciella gäster.Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Berlins borgmästare Michael Mueller var några av dessa. Ett omfattande säkerhetspådrag fanns på plats för att skydda gästerna.

Utanför kyrkan hölls även en tyst manifestation. En stor grupp personer med t-shirtar som de stod "Muslimer för fred" stod på led, några hade blommor i sina famnar, bland andraAyesha Akram.

ANNONS

– Vi är ahmadiyyamuslimer och vi är här för att fördöma den fruktansvärda attack som inträffade här igår, säger Ayesha till GP:s reporter på plats i Berlin.

Varför är det viktigt för er att ta ställning mot det som grupp?

– Vi tillhör en fredlig religion och vi vill visa att vi alla är enade. Det gäller såväl muslimer som icke-muslimer, mot terrorismen tillsammans, menar Ayesha Akram.

"Diskrimineringen mot muslimer har ökat"

Precis i samband med att minneshögtiden var slut så kom nyheten om att den man som misstänkts ligga bakom måndagens attackpåBreitscheidplatz i Berlin-Charlottenburg släppts. I nuläget har polisen inte meddelat om det finns någon annan misstänkt.

De muslimer GP träffar som förespråkar fred menar emellertid att det blivit ett något hårdare klimat gentemot muslimer. Än så länge är det hållbart, men det finns en latent oro inför framtiden.

– Diskrimineringen mot muslimer har ökat något här i Tyskland, särskilt efter att det kom ett så pass stort antal flyktingar hit under fjolåret. Fast jag skulle ändå vilja påstå att det inte är ett omfattande problem.

Så tillägger han:

– Däremot så är vi rädda att den här tendensen kan öka till följd av attacker som den som inträffade här igår. De förstör för majoriteten av människorna som lever med oss i harmoni.

ANNONS

ANNONS