En kilometer Berlinmur rustas upp

ANNONS
|

Det är den konstnärligt utsmyckade sträckan East Side Gallery på 1 316 meter som ska ges nytt liv i höst.

Denna bevarade och utsmyckade del av muren - vid Mühlenstrasse - ställdes i ordning 1990. 118 konstnärer från 21 länder bidrog på östsidan med målningar på den grå betongen. Men nu är det inte längre mycket bevänt med den något makabra turistattraktionen, rapporterar tyska utlandsradion Deutsche Welle.

Turister hackar bort delar av muren

Väder och vind har gjort sitt, där inte graffitins utövare tagit sig friheter med de ursprungliga verken.

De ursprungliga konstnärerna har därför bjudits in att under oktober ställa i ordning sina skapelser igen. Tanken är att det ska bli färdigt lagom till 9 november 2009. Då är det 20 år sedan muren öppnades efter en folklig resning.

ANNONS

Initiativtagare är den iranske konstnären Kani Alavi, som bott i Berlin sedan 1980 och som själv bidragit med verk till East Side Gallery.

Ett problem för konstnärerna och deras verk är att turister fortfarande hackar bort delar av muren för att ta med sig som souvenirer. För att komma åt det har skyltar satts upp som ber folk respektera att muren är en del av vår gemensamma historia.

- Men även skyltarna har stulits. De fungerar också som souvenirer, sa Kani Alavi till tidningen Tagesspiegel.

Muren byggdes 1961 av DDR för att få stopp på flykt till västsidan. Att det numera bara finns rester kvar av hindret är något som gläder de flesta tyskar - men definitivt inte alla. I en mätning som gjordes i och kring Berlin i somras ansåg 11 procent på den gamla västsidan och 12 procent på östsidan att livet hade varit bättre om den bastanta gränslinjen funnits kvar.

37 procent i delstaten saknar DDR

Andelen murkramare är på västsidan ungefär lika stor som vid den förra mätningen 2004. På östsidan har det däremot varit en statistiskt säker uppgång. 2004 var det 7 procent av östberlinarna som ville haft muren kvar mot dagens 12 procent.

ANNONS

De flesta så kallade ostalgiker - som sörjer gamla Östtyskland - är människor födda före 1973 i DDR och som där var fullt integrerade i det socialistiska systemet, visar mätningen som är gjord för Berlins fria universitet.

I de yttre delarna av Brandenburg, den delstat som omger Berlin, visar mätningen att så många som 37 procent önskar tillbaka både muren och den övriga gränsen mellan DDR och Västtyskland.

I yttre Brandenburg finns många nedgångna områden som inte dragit nytta av det ekonomiska uppsving Berlin upplevt efter att ha blivit det enade Tysklands huvudstad.

fakta: Konst för 20 miljoner

ANNONS