"En fiende som saknar motstycke"

ANNONS
|

-Det här är en fiende som saknar motstycke. Jag tror inte att det internationella samfundet inser magnituden av problemet, säger Zainab Hawa Bangura, nyligen hemkommen från en resa i Syrien och Irak.

Hon beskriver hur flickor kläs av nakna på slavmarknader, där de kategoriseras och säljs som sexslavar eller delas ut till IS-ledare. Hur systematiska våldtäkter, prostitution, tvångsaborter och trafficking blivit en del av gruppens strategi och ekonomi.

En 21-årig kvinna berättade för Bangura att hon såldes 22 gånger, till olika män - och att hon varje gång tvingades genomgå en operation för att "återställa oskulden".

"Ett vapen för terror"

-Hennes rapport visar att sexuellt våld har blivit ett vapen för terrorister och en del av deras ideologi, på ett sätt som leder tankarna till de tider då det fanns slavmarknader. Den här gången är det flickor och unga kvinnor som säljs, säger utrikesminister Margot Wallström, när TT träffar dem båda på utrikesdepartementet i Stockholm.

Zainab Hawa Bangura har i tre år haft FN:s uppdrag att bekämpa sexuellt våld i väpnade konflikter, ett uppdrag hon övertog av Margot Wallström 2012. Men de vittnesmål hon fick höra från kvinnor som flytt från sina förövare i Irak och Syrien representerade - även för henne - något helt nytt.

ANNONS

-Chockerad är för svagt ord. Jag fick mardrömmar. Den kvällen, efter att jag träffat flickorna, var jag tvungen att ta sömntabletter. Jag har aldrig någonsin tidigare sett denna nivå av brutalitet och grymhet, där man medvetet riktar in sig på kvinnor.

Medeltida kvinnosyn

Grupper som IS, Boko Haram, al-Shabaab och al-Qaida är välorganiserade, rör sig fritt över landsgränser och använder enligt Bangura "modern teknik för att tvinga fram en medeltida syn på kvinnor".

-De använder tekniken för att rekrytera medlemmar och för att sälja kvinnor, men de använder den även för att traumatisera oss. Brutaliteten är så enorm att vi också blir traumatiserade. Det är en del av deras strategi.

Hon har i sitt hemland Sierra Leone på nära håll sett vilka sår i samhället övergreppen skapar. Förutom att minst 50 000 människor dödades under det tioåriga inbördeskriget, utsattes omkring en kvarts miljon kvinnor för sexuellt våld.

-Konsekvenserna blir att man slår sönder samhällets strukturer. Såren från sexuellt våld läker aldrig. Smärtan består hela livet.

"Vår största utmaning"

Stora framsteg har dock skett i flera afrikanska länder, bland annat i Kongo-Kinshasa, där Margot Wallström gjorde stora ansträngningar.

-Därför kände vi att det gick att lösa problemet, att vi hade en väg framåt. Men så kom plötsligt något helt nytt: extremismen. Under det år vi studerat frågan har vi insett att extremismen är den största utmaning vi har framför oss, säger Zainab Hawa Bangura.

För att angripa problemet måste det internationella samfundet, inte minst FN, se det sexuella våldet som en del i kampen mot terrorism, anser Bangura.

-Frågan om sexuellt våld i konflikter måste bli en del av diskussionen om hur vi bekämpar terrorismen.

Sverige jobbar nu aktivt för att få en hög representant inom EU för frågan, som även kommer att genomsyra den strategi mot terrorism som regeringen ska presentera i sommar.

-Det kommer den absolut att göra. Vi måste säkerställa att det här genomsyrar allt vi gör. Det är en viktig del i vår feministiska utrikespolitik, säger Margot Wallström.

Zainab Hawa Bangura efterträdde Sveriges nuvarande utrikesminister Margot Wallström på posten som FN:s särskilda sändebud för sexuellt våld i väpnade konflikter 2012.

Zainab Hawa Bangura är född 1959 i den lilla staden Yonibana i Sierra Leone och är troende muslim.

1994 bildade hon Sierra Leones första kvinnorättsorganisation och var sedan aktiv i den demokratirörelse som ledde till att militärjuntan avsattes.

Bangura var landet utrikesminister 2007-2010, därefter hälsominister.

Källa: FN, Landguiden, Nationalencyklopedin

Efter inbördeskriget (1991-2002) instiftade Sierra Leone tillsammans med FN en krigsförbrytardomstol. Regeringen tillsatte även en sannings- och försoningskommission.

Förutom att minst 50 000 människor dödats, hade omkring en kvarts miljon kvinnor utsatts för sexuellt våld och tusentals människor stympats och lemlästats. Omkring 10 000 barn hade rövats bort och mer än hälften av dem tvingats bli soldater.

Källa: FN, Landguiden, Nationalencyklopedin

Sexuellt våld i konflikter definieras av FN som våldtäkter, sexuellt slaveri, påtvingad prostitution, påtvingade graviditeter, tvångssterilisering och andra former av sexuellt våld mot kvinnor, män, flickor och pojkar i koppling till konflikter.

De första krigsvåldtäkter som fick juridiskt efterspel var när Tokyotribunalen åtalade japanska soldater för våldtäkter i Nanking i Kina 1937 i enlighet med Haagkonventionen från 1907. I 1949 års Genèvekonvention klassades sexuellt våld som krigsbrott.

Under 1990-talet har forskningen på området ökat, och när FN:s krigsbrottsdomstol ICTR 1998 dömde en borgmästare för våldtäkt på en tutsikvinna under folkmordet i Rwanda 1994 var det första gången sedan Tokyotribunalen som sexuellt våld togs upp av en krigsdomstol.

1998 fastslog FN:s domstol för det forna Jugoslavien att våldtäkt är ett brott mot mänskligheten. Domstolen sade att våldtäkter använts systematiskt mot civila och fällde bosnienserbiska soldater som tjänstgjort i så kallade våldtäktsläger.

ANNONS