Polis säkrar området runtomkring platsen där flera personer sköts.
Polis säkrar området runtomkring platsen där flera personer sköts.

Kvinna och flicka sköts ihjäl i Toronto

Två personer – en 18-årig kvinna och en tioårig flicka – dödades och 13 skadades när en man började skjuta på ett restaurangstråk i Toronto, Kanada. Gärningsmannen hittades död efter en eldstrid med polisen.

ANNONS
|

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som en pistolbeväpnad man började avlossa skott mot grupper av människor längs med en gata i Torontostadsdelen Greektown. Vittnen berättar hur mannen sköt, laddade om och fortsatte att skjuta.

Ett filmklipp som ett vittne spelade in, som etermediebolaget CBC publicerar, visar en mörkt klädd man med en svart keps som går på trottoaren. Plötsligt stannar han upp och skjuter tre skott in i en affär eller restaurang.

Gärningsmannen död

De döda är en 18-årig kvinna och en tioårig flicka. Ytterligare 13 personer har skottskador, några allvarliga sådana.

ANNONS

Kerri Lahey åt middag med sin pojkvän på en uteservering när gärningsmannen närmade sig.

- Vi satt ute på verandan och hörde skott, så vi sprang inomhus, varpå han kom in i restaurangen och sköt tjejen rakt framför mig. Om vi inte hade sprungit in där och då hade vi nog varit döda nu, säger hon till CBC.

Mängder av poliser, vissa tungt beväpnade, strömmade till platsen. En eldstrid ska ha utbrutit, varpå gärningsmannen försökte fly. Han hittades sedan död i en gränd med skottskador. Enligt flera medier uppger polisen att han sköt sig själv. Inga poliser skadades.

Gärningsmannen var en 29-årig man från Toronto. Mer har polisen inte offentliggjort. Man vet i nuläget inte vad han hade för motiv till att börja skjuta omkring sig på gatan.

- Jag tittar på vartenda möjligt motiv till detta, säger Torontos polischef Mark Saunders till CBC.

ANNONS

För många vapen

Även om Kanada har relativt få dödsskjutningar, särskilt jämfört med grannlandet USA, så följer söndagens dåd en oroväckande trend. Fler än 200 skjutningar har skett i Toronto i år. Omkring 25 av dem har haft dödlig utgång.

Borgmästare John Tory menar att skjutningen i Greektown tyder på att det finns problem med vapen i staden.

- Det är för många människor som har tillgång till vapen, säger han på en presskonferens.

Förra veckan drog Torontos polis igång en särskild insats mot vapenvåldet. Över 200 poliser patrullerar nu regelbundet kvällstid och nattetid i vissa områden som är särskilt drabbade av skjutningar.

TT

ANNONS