Indonesiska dykare tillhörande flottan söker efter spår från det kraschade flygplanet.
Indonesiska dykare tillhörande flottan söker efter spår från det kraschade flygplanet.

En av två svarta lådor bärgad efter krasch

Dykare har gjort ett viktigt fynd i sökandet efter Lion Airs förolyckade flygplan i Indonesien.

ANNONS
|

Den upphittade lådan, en av planets två så kallade svarta lådor, är intakt. Enligt myndigheterna handlar det om lådan med flygdata, medan man fortsätter söka efter planets "cockpit voice recorder" (CVR), som spelar in ljudet från förarkabinen och piloternas samtal med flygledningen.

Den enda information som är känd sedan tidigare är den som sänds automatiskt och som visar att planet, som störtade bara minuter efter att det lyft från Jakarta i måndags, hade problem med både hastighet och höjd.

Flygplanstypen, Boeing 737 Max 8, är ett av världens nyaste och mest avancerade passagerarplan. Planet hade bara varit i bruk i två månader, och i luften i 800 timmar. De svarta lådorna är nyckeln till att förstå vad som orsakade olyckan.

ANNONS

- Datan från planet, från motorn och instrumenten, sparas där, säger luftfartsanalytikern Dudi Sudibyo.

- Om det sker en avvikelse, något tekniskt problem, så sparas det där.

Myndigheterna utesluter att det finns några överlevande, hittills har bara kroppsdelar hittats, tillsammans med kläder, skor, plånböcker och mobiltelefoner. Kvarlevorna skickas till sjukhus för dna-analys. På onsdagskvällen identifierades det första offret.

TT-AFP-Reuters

Fakta: JT610

Lions Airs flight JT610 lyfte från Jakarta mot Pangkal Pinang på ön Bangka klockan 6.20 lokal tid (00.20 svensk tid) i måndags. Planet störtade i havet bara minuter senare.

Två minuter efter start rapporterade piloten att det var problem med planet och bad om tillstånd att vända tillbaka. Klockan 6.32 var planet borta från radarn. Flygbevakningstjänsten Flightradar spårade planet och konstaterade att det försvunnit plötsligt över Javasjön, inte långt från kusten. Vittnen hade sett planet störta i havet, men inte hört någon explosion.

ANNONS