Mittenvänsterliberale Emmanuel Macron, som representerar det bara ett år gamla partiet En marche. Arkivbild.
Mittenvänsterliberale Emmanuel Macron, som representerar det bara ett år gamla partiet En marche. Arkivbild.

Elyséepalatset nästa för "han som vet allt"

Hans hybris höll hela vägen: Emmanuel Macron är Frankrikes näste – och hittills yngste – president. Nu ska det oskrivna kortet fyllas med politiskt innehåll. Är Macron en reformator? Och på vilket sätt?

ANNONS
|

Från ett tungt opinionsmässigt underläge förde den ungdomliga vänstermittenrörelsen En marche (På väg) Emmanuel Macron hela vägen till Elyséepalatset. De tvivlare och belackare som förra året ropade hybris om den nyligen avgångne ekonomiministern kan anses näpsade.

På bara ett år har Macrons skapelse En marche blivit en tung spelare i den franska politiken. Den stigande stjärnan har bländat en stor mängd entusiastiska ungdomar och företrädare från såväl höger som vänster.

Men åt vilket politiskt håll den nyvalde presidenten själv lutar är det inte riktigt någon som vet.

Oskrivet kort

Macrons bakgrund i Socialistpartiet, som rådgivare till socialistpresidenten François Hollande och minister under Manuel Valls, kryddas med hans mycket inkomstbringande år som finansman på storbanken Rotschild&Cie och delar av de reformer han både aviserat och tidigare genomfört som ekonomiminister.

ANNONS

Kanske blir "den franska affärsvärldens öra" en verklig reformator, som bryter sig upp ur höger–vänsterfårorna.

Den 39-årige blivande presidenten är uppvuxen i Amiens i norra Frankrike, där fröet såddes till hans omtalade familjeliv. I gymnasieskolan i hemstaden träffade Emmanuel Macron som elev den 24 år äldre lärarinnan Brigitte Trogneux. Enligt en av de böcker som har skrivits om Macron var det Trogneuxs dotter – jämnårig med Macron – som fick modern intresserad av "han som vet allt om allt".

Gifte sig

Föräldrarnas försök att bryta upp förhållandet genom att skicka Emmanuel Macron till Paris nådde ingen framgång. Sedan 2007 är paret gifta och bor i Le Touquet vid Engelska kanalen. De har inga gemensamma barn, men Brigitte Trogneux har två döttrar och en son från tidigare äktenskap.

Som många andra inom den franska politiska eliten – bland annat presidenterna Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac och François Hollande – har Macron studerat vid elitskolan ENA i Strasbourg.

TT

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är född i Amiens den 21 december 1977. Han är sedan 2007 gift med Brigitte, född Trogneux 1953. Paret har inga egna barn, men Brigitte har från tidigare äktenskap sonen Sébastien (född 1975) och döttrarna Laurence (född 1977) och Tiphaine (född 1984) samt genom dem sju barnbarn. Paret bor i Le Touquet-Paris-Plage vid Engelska kanalen.

Macron grundade i april 2016 vänstermittenrörelsen En marche, men har före årets presidentval aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Ändå ingick han som ekonomisk rådgivare i administrationen hos president François Hollande 2012–14 och satt som ekonomiminister i premiärminister Manuel Valls regering 2014–16.

ANNONS