En kvinna som kidnappats av ELN släpptes norr om Bogata i Colombia 2012. Arkivbild.
En kvinna som kidnappats av ELN släpptes norr om Bogata i Colombia 2012. Arkivbild.

ELN har frigett gisslan i Colombia

Den Colombianska gerillarörelsen ELN släppte på torsdagen en person de hållit fången, uppger Internationella Rödakorskommitténs (ICRC). Gisslan ska vara vid "god hälsa".

ANNONS
|

"En civil som var i händerna på den Nationella befrielsearmén (ELN) överlämnades i dag till ICRC", uppger organisationen i ett uttalande, utan att ge många fler detaljer.

Gisslan ska ha släppts i Arauca, ett landsbygdsområde som gränsar till Venezuela.

Den colombianska regeringen och den marxistiska gerillarörelsen Farc undertecknade tidigare i veckan ett historiskt fredsavtal – för att få slut på mer än ett halvt sekel av strider i Colombia.

Men regeringen och ELN, som är inspirerade av revolutionen på Kuba, har ännu inte påbörjat fredssamtal, även om president Juan Manuel Santos på tisdagen sade att samtal kan komma att inledas så tidigt som nästa vecka.

ANNONS

Formella förhandlingar kommer inte att inledas förrän ELN har slutat med sina kidnappningar, uppgav presidenten.

ELN – som har cirka 1500 soldater – har lovat vapenvila under upptakten till en folkomröstning på söndagen, då colombianerna ska rösta om dem acceptera fredsavtalet mellan regeringen och Farc.

Om fredsavtalet godkänns har Farc förbundit sig till att lägga ner vapnen och i stället ombildas till ett politiskt parti.

Fakta: Inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220 000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Samtalen mellan regeringen och landets största gerillagrupp Farc påbörjades i november 2012 och har bedrivits i Kubas huvudstad Havanna. Med ELN har man dock ännu inte fått fart på fredsförhandlingar.

Regeringen och Farc kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti 2016, ett avtal som skrevs under av båda parter tidigare i veckan.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Folke Bernadotteakademin och AFP.

ANNONS