Eldinferno sätter skräck i sydafrikanska städer

ANNONS
|

Dödssiffran är nu uppe i tio personer efter flera dagarsskogsbränder och stormväder i Sydafrika. Vinden sprider bränderna till städerna och i kuststaden Knysna har 10 000 personer fått utrymma sina hem, rapporterar Reuters.Vindarna har varit uppe i hastigheter på över 50 kilometer i timmen och befolkningen har fått bussas ut från de värst drabbade områdena.

De hårda vindarna gör att helikoptrar som skickats upp för att evakuera och för att bekämpa lågorna, har tvingats vända om. Det försvårar myndigheternas arbete, samtidigt som hoppet står till att ett lätt regn väntas falla i regionen under söndagen.

Brandman satte livet till

Mellan 500 och 800 brandmän är i tjänst i Western Cape-regionen. Under fredagen dog en av de brandmän som kämpat mot lågorna efter att ha brännskadats svårt.

ANNONS

Åtminstone 600 byggnader är helt förstörda i Knysna. Samtidigt är sjukhuset i staden eldskadat och igenbommat.

– En mobil enhet bistårmed medicinsk hjälp. Ett ökande antal människor har drabbats av att de andats in rök, säger James-Brent Styant, talesperson för myndigheterna i Western Cape-regionen, tillTimes Live.

Samtidigt varierar sifforna på hur många byggnader som förstörts eftersom ingen ordentlig inventering ännu kunnat göras. Knysna centrum har än så länge sluppit undan lågorna.

Även invånare nära Fairview, Gansvlei och Buffels Bayreservatet har evakuerats.

Stormvindar och översvämning

Bränderna kommer samtidigt som Kapstaden drabbas av den värsta stormen på tre decennier. Där harinvånarna i de allra fattigaste kvarteren fått sina bostäder skadade av hård vind och översvämningar, skriver Bellingham Herald.

Under lördagen hade brandmän lyckats begränsa elden på flera håll i de värst drabbade områdena, men samtidigt varnar myndigheterna invånare för att återvända till sina hem.

– Om vädret svänger har vi ingen aning om vad som händer. Vi kan inte rädda dem vi redan räddat en andra gång, säger talespersonen Fran Kristen.

Presidenten Jacob Zuma via sin talesperson uttryckt sitt deltagande med de drabbade.

– Vi är extremt bekymrade över förlusten av människoliv, människor på flykt och den totala förstörelsen som har drabbat Wester Cape-regionen, säger presidentens talesman i ett uttalande enligt African News Agency.

ANNONS
ANNONS