Chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland, lämnar sin post i november. Arkivbild.
Chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland, lämnar sin post i november. Arkivbild.

Egeland lämnar sitt Syrienuppdrag

Chefen för FN:s humanitära insatser i Syrien, Jan Egeland, lämnar sin post i november.

ANNONS
|

Egelands besked kommer dagen efter att FN:s särskilde Syriensändebud svensk-italienaren Staffan de Mistura levererade samma nyhet – de Mistura lämnar också sitt uppdrag i november.

- Jag räknar med att bli ersatt av någon som är bättre, säger Egeland och tillägger att "inte ens hälften av jobbet är gjort".

Han gör ingen hemlighet av att uppdraget varit mycket slitsamt och att den syriska utvecklingen under de tre år han har haft jobbet mestadels har varit negativ.

ANNONS

- Det har varit för många bakslag. Vi har misslyckats oftare än vad vi har nått framgång, säger han.

Egeland har arbetat mycket nära Staffan de Mistura för att nå fram med humanitära insatser till belägrade områden i Syrien.

Men han nekar till att det egna avgångsbeskedet har med de Misturas sorti att göra. Att de båda lämnar i princip samtidigt är en tillfällighet, enligt Jan Egeland.

När Staffan de Mistura tillkännagav sin avgång i onsdags hänvisade han till personliga skäl och förklarade att det var på tiden att hans familj fick någon uppmärksamhet.

Den norske biståndsveteranen Egeland kommer nu att ägna all sin arbetstid åt sitt andra heltidsuppdrag – jobbet som generalsekretare åt den norska Flyktninghjelpen (NRC).

TT-AFP-NTB

ANNONS