Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ivan Duque vann första valomgången i presidentvalet i Colombia.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Duque möter Petro i andra omgången

Ivan Duque vann den första omgången i presidentvalet i Colombia, men är inte i närheten av de 50 procent som krävs för att undvika en andra valomgång. I juni väljer folket om han eller vänsterkandidaten Gustavo Petro ska tillträda presidentposten.

Senatorn Duque, 41, kan bli den yngste presidenten genom tiderna i landet om han tar hem även den andra omgången i valet. Hans kampanj har kommit att handla mycket om fredsavtalet med den tidigare Farc-gerillan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Duque har bland annat lovat att göra ändringar i fredsavtalet med Farc. Han anser att gerillan har kommit undan för lätt och han har fått stöd av väljare som upprörs över eftergifter som gjorts till Farc-medlemmar.

När de flesta röster räknats hade han 39,7 procent och Petro 25,0 procent.

"Strukturella förändringar"

Om Duque blir president har han lovat att göra "strukturella förändringar" i överenskommelsen från 2016, som ledde till att Farc avväpnades och omvandlades till politiskt parti

- Jag vill ha ett lagligt land och en tydlig kamp mot korruption, ett land där fred kan finnas överallt, sade han när han lade sin röst i Bogotà under söndagen.

Duque har under valkampanjen sagt att om vänstern får makten kan landet dras ned i samma ekonomiska kris som i grannlandet Venezuela.

"Utan hat"

Petro, som kandiderar för det vänsterorienterade partiet Colombia Humana, har sagt att han vill ha ett Colombia utan hat och hämnd och att landet ska lämna "korruptionsmaskineriet" bakom sig.

Valmyndigheten rapporterar att vallokalerna stängde som planerat efter åtta timmars "helt normalt" röstförfarande. Stora städer, bland annat Bogotá, har haft ett högt valdeltagande.

Den avgående presidenten Juan Manuel Santos lämnar posten i augusti och är nöjd med att valet gått lugnt till.

- Hittills har ingen vallokal behövt flyttas av säkerhetsskäl. Det är många årtionden sedan det hände senast. De här valen kommer alltså att vara de säkraste, de lugnaste, sade han vid sin vallokal.